Localizare pe harta

Date Economice

Economia Regiunii Centru are o structura echilibrata, cu un sector tertiar in rapida dezvoltare, proces evidentiat atat de contributia ridicata a serviciilor la formarea produsului intern brut cat si de ponderea populatiei ocupate in sectorul tertiar.

In anul 2008, PIB/locuitor, exprimat la Paritatea de Cumparare Standard ( unitate de valuta conventionala care exclude influenta diferentelor intre nivelurile de preturi dintre tari), in Regiunea Centru, era de 11250 euro (44,8% din media Uniunii Europene). Judetele in care se inregistreaza cea mai mare valoare a acestui indicator sunt Brasov si Sibiu (Brasov – aproape 14 000 euro /loc.), la polul opus situandu-se judetele Harghita si Covasna. Serviciile si industria au cele mai importante contributii la formarea Valorii adaugate brute regionale: 49,7% respectiv 32,3%. Agricultura contribuie in proportie de 7,8%, iar sectorul constructiilor cu 10,2%.

In perioada 1990-2000 regiunea a traversat o perioada dificila, de declin economic, marcata de un inceput greoi al transferului de proprietate si al restructurarii activitatilor economice ineficiente , in conditiile pierderii pietelor traditionale de desfacere din Europa de Est, pe fondul deteriorarii principalelor echilibre macroeconomice si a inflatiei galopante.

Incepand cu anii 2000-2001 climatul economic s-a imbunatatit, economia si-a reluat cresterea, iar in prezent asistam la consolidarea cresterii economice. Un rol important in dezvoltarea economica il au investitiile straine , Regiunea Centru reusind sa atraga intr-un singur an, 2008, investitii straine directe in valoare de 605 milioane euro.

Profilul industrial al regiunii este dat de industriile de constructii de masini , prelucrarea metalelor, chimica, farmaceutica, materialelor de constructii, lemnului, extractiva, textila si alimentara. Specificul industrial este mai pronuntat in judetele Brasov si Sibiu, judete cu importante traditii industriale. Bogatele resurse naturale existente in regiune, in special cele de gaze naturale si sare, au stat la baza dezvoltarii industriei chimice. In anul 2008, in Regiunea Centru s-au obtinut 50,2% din volumul de gaze naturale extrase la nivel national si 26,3% din productia nationala de ingrasaminte chimice. Industriile de prelucrare a lemnului valorifica importantul potential silvic al regiunii. Astfel, in anul 2008, in Regiunea Centru s-au obtinut 43,6% din productia nationala de cherestea si 9,8% din cea de mobilier.

Sectorul serviciilor are o contributie importanta la formarea P.I.B., avand o dezvoltare semnificativa in ultimii ani. Domeniile care au inregistrat cele mai mari cresteri sunt transporturile (in special transporturile rutiere si cele aeriene), telecomunicatiile, sectorul financiar-bancar si de asigurari, turismul.

Reteaua rutiera masura, la sfarsitul anului 2009, 10709 km, din care 3406 km sunt drumuri nationale, iar cea de cale ferata avea o lungime totala de 1336 km. Atat infrastructura de transport rutier cat si cea de transport feroviar necesita lucrari ample de reabilitare si modernizare. Numarul de autovehicule inmatriculate in judetele Regiunii Centru la 31.12 2009 era de 586112, din care 496196 sunt vehicule pentru transportul persoanelor. Aeroportul Intenational Sibiu, principalul aeroport al regiunii, este al 5-lea la nivel national in ce priveste transportul intern si international de pasageri. Al doilea aeroport al regiunii este la Targu Mures, iar al treilea urmeaza sa fie construit la Brasov.

Turismul este unul din cele mai dinamice sectoare economice, care insa nu a atins dezvoltarea ceruta de importantul potential turistic al regiunii. In anul 2009, Regiunea Centru a reusit sa atraga 1,072 milioane turisti cazati in structurile de primire turistica, fiind a doua regiune a tarii ca destinatie turistica. Contributia turismului la formarea valorii adaugate brute regionale s-a ridicat in anul 2008 la 2,37%.

Agricultura se afla la inceputul unui lung si dificil proces de modernizare si restructurare, menit sa conduca la eficientizare si la valorificarea mai buna a importantului potential agricol al regiunii. Conditiile de clima, relief si sol influenteaza intr-o masura importanta dezvoltarea agriculturii. Culturile de plante tehnice si de cartofi si practicarea zootehniei dispun de cele mai favorabile conditii naturale in regiunea noastra. In anul 2009 , Regiunea Centru detinea 39% din productia nationala de sfecla de zahar, 29,5% din cea de cartofi si 19,5% din septelul de ovine al Romaniei.

Valoarea investitiilor straine directe in Regiunea Centru insumeaza 605 milioane euro doar pentru anul 2008, soldul investitiilor straine directe atingand la sfarsitul aceluiasi an cifra de 4,146 miliarde euro (8,5% din totalul ISD din Romania). Regiunea Centru se plaseaza pe pozitia a 2-a, dupa Regiunea Bucuresti-Ilfov in ce priveste totalul investitiilor straine. Activitatile industriale spre care s-au indreptat cele mai importante investitii sunt industria de prelucrare a lemnului, industria alimentara, industria materialelor de constructii, constructiile de masini.
 
Ca urmare a crizei economice pe care o traverseaza economia romaneasca, de la sfarsitul anului 2008 numarul de someri si rata somajului au inregistrat cresteri semnificative, atingand in 2009 cele mai ridicate valori din ultimii 9 ani (105439 persoane, respectiv 9,5%). In 2010, tendinta s-a inversat, indicatorii ocuparii fortei de munca cunoscand o usoara imbunatatire.