Localizare pe harta

Prezentare Regiunea Centru

Regiunea Centru este asezata in zona centrala a Romaniei, in interiorul marii curburi a Muntilor Carpati, pe cursurile superioare si mijlocii ale Muresului si Oltului, fiind strabatuta de meridianul 25◦ longitudine estica si paralela 46◦ latitudine nordica. Cu o suprafata de 34 100 kmp, reprezentand 14,3 % din teritoriul Romaniei, Regiunea Centru ocupa pozitia a 5-a intre cele 8 regiuni de dezvoltare. Prin pozitia sa geografica, realizeaza conexiuni cu 6 din celelalte 7 regiuni de dezvoltare, inregistrandu-se distante aproximativ egale din zona ei centrala pana la punctele de trecere a frontierelor.

Lipsit de campii propriu-zise, relieful Regiunii Centru cuprinde parti insemnate din cele trei ramuri ale Carpatilor Romanesti (aproape jumatate din suprafata regiunii), zona colinara a Podisului Transilvaniei si zona depresionara de contact intre zona colinara si cea montana.

Reteaua hidrografica este bogata, fiind formata din cursurile superioare si mijlocii ale Muresului si Oltului si din afluentii acestora. Lacurile naturale sunt diverse ca geneza, cele mai cunoscute fiind lacurile glaciare din Muntii Fagaras, lacul vulcanic Sf Ana din Muntii Harghita si Lacul Rosu, lac format prin bararea naturala a cursului raului Bicaz, Lacul Ursu. Cele mai importante lacuri antropice sunt cele de baraj de pe raurile Olt si Sebes, lacurile sarate din fostele ocne de sare de la Ocna Sibiului , iazurile piscicole din Campia Transilvaniei.

Clima din Regiunea Centru este temperat-continentala, variind in functie de altitudine. In depresiunile intramontane din partea de est a regiunii se inregistreaza frecvent inversiuni de temperatura, aerul rece putand stationa aici perioade indelungate.

Vegetatia naturala este variata, prezentand o etajare altitudinala. In Campia colinara a Transilvaniei vegetatia caracteristica este cea de silvostepa.

Resursele naturale sunt diverse si includ importante rezerve de gaze naturale, sare, metale neferoase, materiale de constructii ( bazalt, andezit, marmura, travertin), mici depozite de carbune inferior si numeroase izvoare de apa minerala. In afara resurselor subsolului, Regiunea Centru dispune de un remarcabil potential hidroenergetic si de un valoros potential forestier (padurile si suprafetele impadurite ocupa aproximativ o treime din suprafata regiunii ).

Numarul populatiei Regiunii Centru, la inceputul anului 2010, era de 2, 524 milioane locuitori, densitatea populatiei fiind de 74 loc./ kmp. Prin ponderea populatiei urbane, de 59,4 %, Regiunea Centru se numara printre cele mai urbanizate regiuni ale Romaniei, dupa Regiunea Bucuresti-Ilfov si Regiunea Vest. Majoritatea oraselor au un numar mai mic de 20 000 locuitori, un singur oras – Brasovul – are populatia de peste 200 000 locuitori, iar doua - Sibiul si Targu Mures - au intre 100 000 si 200 000 locuitori. Populatia Regiunii Centru se caracterizeaza printr-o mare diversitate etnica, lingvistica si religioasa. Romanii formeaza 65,3% din totalul populatiei regiunii, maghiarii 29,9%, romii 4%, germanii 0,6%.

Economia Regiunii Centru are o structura echilibrata, cu un o pondere inca importanta a industriei si un sector tertiar in dezvoltare rapida. In anul 2008, Produsul Intern Brut/ locuitor in Regiunea Centru, exprimat la Paritatea de Cumparare Standard (unitate de valuta conventionala care exclude influenta diferentelor de pret dintre tari), era de 11250 euro (44,8% din media Uniunii Europene).

Profilul industrial al regiunii este dat de industriile de constructii de masini, prelucrarea metalelor, chimica, farmaceutica, materialelor de constructii, lemnului, extractiva, textila si alimentara. Specificul industrial este mai pronuntat in judetele Brasov si Sibiu, judete cu importante traditii industriale. Bogatele resurse naturale existente in regiune, in special cele de gaze naturale si sare, au stat la baza dezvoltarii industriei chimice. In anul 2007, in Regiunea Centru s-au obtinut 42,2% din volumul de gaze naturale extrase la nivel national si 40,8% din productia nationala de ingrasaminte chimice. Industriile de prelucrare a lemnului valorifica importantul potential silvic al regiunii. Astfel, in Regiunea Centru se obtin 46% din productia nationala de cherestea si aproximativ 20% din cea de mobilier.

Agricultura se afla la inceputul unui lung si dificil proces de modernizare si restructurare, menit sa conduca la eficientizare si la valorificarea mai buna a importantului potential agricol al regiunii. Conditiile de clima, relief si sol influenteaza intr-o masura importanta dezvoltarea agriculturii. Culturile de plante tehnice si de cartofi si practicarea zootehniei dispun de cele mai favorabile conditii naturale in regiunea noastra. In anul 2008 , Regiunea Centru detinea 33% din productia nationala de sfecla de zahar, 27% din cea de cartofi si 19% din septelul de ovine al Romaniei.

Sectorul serviciilor are o contributie importanta la formarea P.I.B., avand o dezvoltare semnificativa in ultimii ani. Domeniile care au inregistrat cele mai mari cresteri sunt transporturile (in special transporturile rutiere si cele aeriene), telecomunicatiile, sectorul financiar-bancar si de asigurari, turismul. Reteaua rutiera masura, la sfarsitul anului 2008, 10714 km, din care 2788 km sunt drumuri modernizate, iar cea de cale ferata avea o lungime totala de 1337 km. Atat infrastructura de transport rutier cat si cea de transport feroviar necesita lucrari ample de reabilitare si modernizare.

Turismul este unul din cele mai dinamice sectoare economice, care insa nu a atins nivelul de dezvoltare cerut de importantul potential turistic al regiunii. In anul 2009, Regiunea Centru a reusit sa atraga 1,1 milioane turisti cazati in structurile de primire turistica, fiind a doua regiune a tarii ca destinatie turistica. Principalele forme de turism practicate in Regiunea Centru sunt turismul montan, turismul balnear, turismul cultural si agroturismul.