4,6 milioane euro fonduri nerambursabile pentru statiunea balneara Ocna Sibiului

Finalizarea proiectului ce a vizat reabilitarea infrastructurii si amenajarea lacurilor din statiunea bal-neara Ocna Sibiului, depus de catre Consiliul Local Ocna Sibiului la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, a atras intr-un week-end peste 16 700 vizitatori. Proiectul „Reabilitarea infrastructu-rii pentru cresterea atractivitatii statiunii baleneare Ocna Sibiului”, finantat prin Programul Phare 2006 – Infrastructura locala si regionala, a fost finalizat dupa o perioada de doi ani de lucrari, urmand ca in urmatoarele 365 de zile, prin darea in folosinta, sa poata fi sesizate si reparate defectele ce se vor ivi.

Proiectul de reabilitare a statiunii a avut o valoare totala de peste 4,64 milioane euro, din care 3,73 milioane euro au fost fonduri nerambursabile primite din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei, iar suma de 915 mii euro a fost contributia adusa de Consiliului local pentru realizarea proiectului. Localitatea Ocna Sibiului dispune de un potential balnear valoros prin existenta a numeroase lacuri sarate cu proprietati curative ce sunt amplasate intr-un cadru natural placut, lipsit de poluare. Distanta relativ mica dintre Ocna Sibiului si municipiul Sibiu sau Alba Iulia reprezinta un avantaj prin faptul ca permite asigurarea unui numar mare de turisti. Acest potential insa nu a putut fi exploatat datorita strazilor degradate din cauza cedarii terasamente-lor, a trotuarelor si aleilor in stare avansata de degradare, un sistem de colectare a apelor necorespunzator, lacuri cu margini abrupte aproape vertical, cu alunecari de pamant si fara vegetatie forestiera. Aducerea structurilor rutiere la parametrii corespunzatori, confort pentru circulatia auto si pietonala, acces spre zona lacurilor, imbunatatirea transportului de bunuri si persoane, scurgerea apelor pluviale in conditii optime si dezvoltarea economica si turistica a zonei, sunt obiectivele stabilite si realizate prin acest proiect. Lucrarile finantate au vizat reabilitarea a 12 strazi din statiune in lungime de peste 4,7 km, amenajarea a 3 lacuri sarate, construirea de parcari si a peste 5 km de alei pietonale, dar si asigurarea sistemului de iluminat pe alei, strazi si in parcari, lucrari de peisagistica, achizitia a trei sisteme automate de taxare si achizitia de mobilier urban stradal.

„Implementarea proiectului, desi a fost un efort financiar depus de catre Consiliul local din Ocna Sibiului, prin finalizare a dat rezultate concrete. Putem vedea, daca vom merge sa vizitam statiunea, un exemplu de pro-iect de succes cu efecte vizibile economice ce vor ajuta localitatea sa se dezvolte si sa creeze noi locuri de munca. Vorbim aici de satisfactia cetateanului din Ocna Sibiului, care poate vedea rezultate concrete de care poate beneficia direct, de satisfactia ADR Centru in calitate de autoritate de implementare ca prin implemen-tarea acestui proiect rezultatele estimate au fost atinse din primele zile, si nu in ultimul rand, de satisfactia Consiliului local care si-a extins sursele de venit si a realizat lucrari ce cresc valoarea localitatii. Desi progra-mele Phare s-au finalizat la nivelul Regiunii Centru, speram sa avem rezultate la fel de bune sau si mai bune in cadrul proiectelor derulate acum de Agentie prin Programul Operational Regional” a afirmat Simion Creţu, director general ADR Centru.