A kreatív ipar számára létesül üzleti Inkubátorház Sepsiszentgyörgy központjában

A Kovászna megyei üzleti szféra beruházásait a 2014-2020-es REGIO Program vissza nem térítendő alapjaiból támogatják

A REGIO Program Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által koordinált beruházásai 15 éve biztosítják a helyi és regionális fejlesztési tevékenységek folytonosságát a Központi Régiót alkotó Brassó, Fehér, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyében!   

Kilenc éve, az első, 2007-2013-as a Regionális Operatív Program kereteiből való támogatásra írtak alá szerződést, amelynek összértéke 5 millió euró fölötti volt, általa pedig az egykori sepsiszentgyörgyi IAS helyére korszerű ipari parkot és üzleti inkubátorházat létesítettek. Időközben a beruházást kiterjesztették az illető helyszínen, így az új vállalkozások fejlesztésére szánt terület több mint 34 hektárra nőtt. 

Hét évvel a sepsiszentgyörgyi városháza által koordinált projekt megvalósítása után újabb, ezúttal a 2014-2020-as REGIO kereteiből támogatott projekt új üzleti inkubátorház létrehozását teszi lehetővé a város, illetve Kovászna megye kreatív ipara számára. A városközpontbeli új helyszín 16 új céget fogad be legfeljebb 3 évre, amíg a vállalkozás működőképessé válik és saját székhelyen folytathatja tevékenységét. Ez a projekt 2023 végére valósul meg az Üzleti inkubátorház funkciót betöltő létesítmény építése Sepsiszentgyörgy megyei jogú városban című támogatási szerződés aláírásának eredményeképpen, amelynek összértéke közel 5,5 millió euró.

Költségvetési struktúra és támogatás:

A projekt összértékét kitevő 26.836.089,88 lejből a lehívott vissza nem térítendő támogatás 13.235.664,37 lej (körülbelül 2,7 millió euró), amelyekhez hozzáadódnak a kedvezményezett által biztosított lehívható és le nem hívható költségtételek. A Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú város biztosította társfinanszírozás a beruházás összértékének 50% százalékát teszi ki. A vissza nem térítendő támogatás a Központi Régió alapjaiból származik, a 2014-2020-as Regionális Operatív Program 2.1B elsődleges beruházási keretéből, amelyre 77 millió lejt meghaladó vissza nem térítendő támogatást különítettek el, és amelyre – a jelenlegivel együtt – 12 projektre írtak alá támogatási szerződést 110 millió lej összértékben.

 „15 éve láttunk hozzá a Sajtó utcába megvalósult üzleti inkubátor projektjéhez, aztán következett egy másik európai projekt az egykori IAS-nál, így gyakorlatilag ezekből az inkubátorokból nőttek ki azok a fiatalok, akikkel a mostani projektet megvalósítottuk. Remélem, hogy az új inkubátorházban 5-10 év alatt kinő egy másik fiatal nemzedék, amelynek segítségével Sepsiszentgyörgyön létrehozzuk a következő üzleti inkubátort. Egyfelől az ipari parkban lévő valamennyi cég számára biztosítjuk mindazokat a feltételeket, amelyeket a törvény lehetővé tesz, támogatjuk ezek további fejlődését is. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön három ilyen struktúra működik, amelyek közül egyet a városháza kezel, a projekt keretében továbbá kialakítunk egy zónát a kisvállalkozások fejlesztésére. A fiatal kezdő vállalkozóknak nem kell telek- és épületadót fizetniük, az önkormányzat különböző határozatai alapján pedig az illető vállalkozási struktúrába költözőket, az általuk végzett tevékenységtől, a beruházás értékétől, az újonnan létrehozott munkahelyek számától, és nem utolsósorban a felajánlott bérezés mértékétől függően de minimis támogatásban részesítjük. Az új inkubátor elsősorban irodahelységeket kínál majd a piaci árnál jóval alacsonyabb bérleti díjért, korlátozott, hároméves időtartamra, ugyanakkor különféle szolgáltatásokat is nyújt, köztük ingyenes internetet és számos, a KKV-éknak kínálható egyéb lehetőséget” – hangsúlyozta a projekt kapcsán Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Mi valósul meg a projekt alapjaiból?

A projekt révén új beruházás valósul meg a sepsiszentgyörgyi Olt negyedben. A város központi részén, a Bánki Dónáth utcából megközelíthető telken egy üzleti inkubátor funkciót ellátó létesítmény építenek meg és szerelnek fel. A telek összterülete meghaladja a 3.000 négyzetmétert, ahol egy új P+2 szintes épület épül, közel 1600 négyzetméternyi beépített területtel.

Az ágazati vállalkozói inkubátorház a reklámiparban, építészetben, művészetben és régiségkereskedésben, hagyományos kézművességben, dizájnban, divatban, filmben, videóban és fotóban, szoftverfejlesztésben, játékok és klasszikus, valamint elektronikus könyvkiadásban, zenében, vizuális és előadóművészetekben, továbbá a televíziózás és rádiózás területén tevékenykedő cégek számára nyújt majd szükséges szolgáltatásokat.

Az inkubált cégeknek munkapontonkénti díjat számolnak fel, amelyhez járulékos szolgáltatásokat kapnak az inkubátorkezelőtől. Az inkubációs téren kívül a bérlők díj ellenében használhatják a konferenciatermet saját rendezvényeikhez, és előzetes ütemezéssel a tárgyalótermet is, továbbá a relaxációs és közösségépítésre szánt tereket, valamint az együttes munkára kijelölt teret. A konferenciaterem 70 fő befogadására lesz alkalmas, benne a teljeskörű felszerelést biztosítják a szükséges bútorzattal és elektronikai eszközökkel, beleértve a fordítói fülkét, miközben a tárgyalóterem kisebb lesz, legfeljebb 15 fős megbeszélések lebonyolítására teszik majd alkalmassá. Lesznek még adminisztratív irodahelyiségek, egy étkező/nappali, telekonferencia-felszereléssel ellátott terek, és műszaki terek is.

 „Kovászna megye nagyon aktív a KKV-ék és a helyi vállalkozásokat támogató struktúrák szintjén. Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen az elmúlt 15 évben, a REGIO Program keretiből általunk koordinált két projekt révén három ilyen vállalkozási struktúra valósult meg, a mostani projekt pedig a negyedik ilyen típusú beruházás, ezek összértéke pedig közel 20 millió euró. Az új sepsiszentgyörgyi inkubátor a fiatalok és az újonnan alapított cégek fejlődését és bizalmának megerősítését biztosítja abban, hogy a közigazgatás lehetőséget kínálhat a fejlődésükre. Kovászna megyében nincs túl sok nagy szereplő az üzleti piacon, de a köz- és magánszféra által koordinált üzleti klaszterek, inkubátorok nagy biztonságot nyújtanak a munkavállalóknak és a kisbefektetőknek, ami minden állampolgárt érint. Minél több KKV fejlődik, annál stabilabb az üzleti környezet. Az új sepsiszentgyörgyi üzleti inkubátorház a kreatív iparban tevékenykedő fiatalokat fogja segíteni abban, hogy kamatoztathassák a jó ötleteiket” – jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Mikor valósul meg a projekt és milyen szolgáltatásokat biztosít?

A kreatív iparágak ágazati inkubátorába legfeljebb 22 céget kívánnak bevonni, az állami támogatással megvalósuló beruházás befejezése után 3 évvel pedig 16 céget fenntartását tervezik. Ugyanakkor a becslések szerint az inkubált cégek legkevesebb 60 munkahelyet teremtenek majd. Az épületek megépítését 2023. december 30-ra fejezik be, és ellátják a sepsiszentgyörgyi vállalkozói szféra fejlesztéséhez szükséges valamennyi járulékos szolgáltatással.

A projekt céljairól és a tervezett tevékenységekről a sajtóközleményhez csatolt adatlapon olvashat részleteket.

Versiunea în limba română: http://regio-adrcentru.ro/incubator-de-afa-sfantu-gheorghe/