ADR Centru organizeaza intalniri de lucru pentru oamenii de afaceri romani si germani

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza, in perioada 19-22 mai 2015, activitati de brokeraj si intalniri ale oamenilor de afaceri romani si germani, in cadrul misiunii economice coordonata de organizatia Germany Trade and Invest, agentia germana afiliata Ministerului Federal al Economiei, care este implicata in atragerea si dezvoltarea investitiilor in Germania. Membrii delegatiei germane reprezinta companii si organizatii din trei landuri din zona de Est a Germaniei: Landul Brandenburg, Landul Turingia si Landul Saxonia-Anhalt. Misiunea economica este organizata sub egida retelei europene Enterprise Europe Network, prin organizatiile sale din Regiunea Centru (ADR Centru) si Landul Brandenburg (ZAB).

Prin acest eveniment se urmareste realizarea de contacte si stabilirea de parteneriate de afaceri intre companiile straine participante si firme din Transilvania, dar si realizarea de schimburi de experienta cu organizatii din domenii similare. Vizita delegatiei germane in Transilvania a debutat la Cluj Napoca, in data de 19 mai, unde au participat circa 70 de persoane. La intalnirile B2B desfasurate la Alba Iulia au participat au participat peste 50 de oameni de afaceri, dar si jurnalisti precum si reprezentanti ai administratiei publice locale.
In cadrul vizitei acestei delegatii economice, organizatia Germany Trade & Invest (GTaI), cu sprijinul ADR Centru si al Reprezentantei Landului Brandenburg in Regiunea Centru, a coordonat organizarea de evenimente de tip Bursa Investitorilor si Oamenilor de Afaceri, in Alba Iulia la Hotel Mercur, in data de 20 mai, cand a avut loc si o vizita la cateva proiecte din judetul Alba, finantate prin fonduri structurale. Si la Sibiu, la Hotel Golden Tulip, va fi organizat un eveniment similar, in data de 21 mai, cand se estimeaza o larga participare a oamenilor de afaceri din acest judet, dar si din Brasov, Hunedoara si alte judete.
Romania, prin Regiunea Centru si Germania, in special Landul Brandenburg, dar si celelalte regiuni germane, sunt de multi ani parteneri economici si comerciali de succes. Misiunea economica din acest an a fost dezvoltata ca urmare a preocuparilor Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru de impulsionare a dezvoltarii mediului de afaceri din judetele Alba, Brasov, Covasna Harghita, Mures si Sibiu.

In contextul dezvoltarii relatiilor de afaceri ale firmelor romanesti, in special din domeniul clusterelor din industria lemnului, ADR Centru a organizat, la inceputul lunii mai 2015 o importanta misiune economica a firmelor romanesti in Germania. Astfel, 30 de reprezentanti ai companiilor romanesti din industria lemnului, dar si din clusterele PROWOOD si REGIOFA, coordonati de conducerea ADR Centru, au vizitat locatii de productie din Renania de Nord-Westfalia – Germania, din apropierea orasului Köln. Pe de alta parte, ADR Centru a organizat si o misiune economica romaneasca la cel mai mare targ din Europa destinat industriei lemnului – targul LIGNA de la Hanovra. La acest eveniment, reprezentantii companiilor romanesti au avut peste 90 de intalniri de lucru directe cu potentiali parteneri de afaceri germani.
In completarea acestor actiuni, in cadrul evenimentelor organizate in Romania, la evenimentele de tip Bursa Oamenilor de Afaceri romani si germani, domeniile de activitate pe care s-au axat intalnirile dintre companii au fost: constructiile civile si industriale, constructiile de case din lemn, furnizarea de produse din lemn, productia de articole de mobilier, fabricarea de articole de imbracaminte si formarea profesionala. Ca potentiala piata de afaceri, Germania de Est este interesanta datorita infrastructurii sale foarte bine dezvoltate, datorita pozitiei sale strategice in inima Europei, datorita ofertei sale in domeniul fortei de munca inalt calificate, dar si datorita productivitatii sale aflate in continua crestere.

”Aspectele discutate la Alba Iulia cu oamenii de afaceri fac parte din gama actiunilor noastre orientate spre dezvoltarea economica a judetelor din Regiunea Centru. In cadrul acestor intalniri, specialistii participanti au prezentat modul in care firmele romanesti pot profita de o investitie realizata intr-unul din Landuri Federale din estul Germaniei. Judetele Alba si Sibiu sunt foarte apreciate de catre investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care in aceste judete s-au mai organizat misiuni economice germane, atat sub coordonarea GTaI, cat si a Landului Brandenburg. De altfel, domnul director executiv Peter Alltschekow, de la GTaI, este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai cooperarii cu Regiunea Centru, deoarece a lucrat cu noi inca din anul 2002, cand au fost demarate Conventiile de Twinning, pentru pregatirea institutionala a regiunilor romanesti, in vederea integrarii europene. Dansul a si remarcat cat de mult s-a dezvoltat intreaga Transilvanie si a precizat ca aceste contacte de afaceri se vor concretiza cat mai curand in colaborari dintre firmele germane si romanesti. Vorbind despre intalnirile cu firmele la care au participat oameni de afaceri din toate judetele regiunii, dar si din Iasi sau Bucuresti, consideram ca, prin aceste activitati, mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai informat si mai bine pregatit pentru interactiunea pe pietele internationale si, poate, prin contactele de afaceri stabilite si mai competitiv”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Aflati la Cluj-Napoca, in prima zi a vizitei lor in Transilvania, investitorii germani au apreciat ca aceasta zona are un potential deosebit de dezvoltare economica. La evenimentul de la Cluj-Napoca invitatii au fost primiti de conducerea ADR Nord-Vest, precum si de reprezentantii administratiei publice locale: Prefectul judetului, domnul Gheorghe Ioan Vuscan, Primarul municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc si Consilierul Presedintelui Consiliului Judetean Cluj, domnul Kerekes Sandor.

La evenimentul de la Alba Iulia au participat si au adresat un cuvant de salut invitatilor reprezentantii administratiei publice locale: domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba si domnul Nicolaie Moldovan, City-managerul municipiului, dar si domnul Stefan Wacker, Directorul SC Star Transmission SRL. Pentru intalnirile de la Sibiu si-au confirmat prezenta Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, domnul Ioan Cindrea, care este si Presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, Prefectul judetului, domnul Ovidiu Ioan Sitterli, precum si doamna Astrid Fodor, in calitate de primar desemnat al municipiului Sibiu, dar si domnul Aurel Gheorghe Aldea, Presedintele CCI Sibiu.