ADR Centru, prezent la workshop-ul SIMPLA

ADR Centru, a participat recent la workshop-ul SIMPLA organizat la Alba Iulia pentru a oferi o privire de ansamblu a starii de fapt in ceea ce priveste planificarea durabila si conditiile prin care aceasta poate fi dezvoltata in viitor. Acest eveniment a fost organizat de Agentia Locala a Energiei Alba – ALEA impreuna cu Consiliul Judetean Alba, partenerii romani din cadrul proiectului SIMPLA (Planificare Durabila Integrata Multisectorial), proiect finantat prin Programul Orizont 2020.

Workshop-ul a reunit de asemenea reprezentanti ai unor organizatii din domeniile de interes si a avut drept scop analiza actiunilor si strategiilor existente in Romania legate de planificarea energetica durabila, planificarea mobilitatii urbane sustenabile, precum si posibilitatile de armonizare a acestora.

La eveniment au participat pe langa reprezentantii companiilor de transport public din Alba Iulia, Cluj Napoca, Oradea si reprezentanti ai unor banci importante din Romania, dar si experti din organizatii la nivel national, precum Institutul de Politici Publice, Clubul Metropolitan Bucuresti, URTP, ICPE Bucuresti, TRACTEBEL Bucuresti. De asemenea, institutii locale precum APM Alba si Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia au fost reprezentate pentru a dezbate planificarea durabila si conditiile prin care aceasta poate fi dezvoltata in viitor.

In urma discutiilor s-a ajuns la concluzia ca in Romania strategiile privind planificarea energetica si planificarea mobilitatii urbane durabile sunt inca la inceput. Initiativele existente arata ca este o importanta preocupare in acest sens la nivelul municipalitatilor, dar extrem de importante sunt sursele de finantare pentru proiectele din domeniu, pe langa fondurile europene si programe nationale fiind necesare finantari inovative sub forma unor parteneriate public-privat, sau de la firme ESCO, prin contracte de performanta energetica.