ADR Centru va organiza saptamana parteneriatului romano-german

Sub deviza ”Brandenburg intalneste Regiunea Centru”, ADR Centru organizeaza, in perioada 19-23 septembrie, un amplu eveniment de promovare bilaterala a oportunitatilor de investitii si dezvoltare intre cele doua regiuni europene. Astfel, in aceasta perioada va avea loc prima misiune economica din Landul Brandenburg in Regiunea Centru, concomitent cu o Conferinta internationala pe tematica energiilor regenerabile. Cele doua manifestari se vor desfasura la Brasov, cu sprijinul autoritatilor locale si al Camerei de Comert si Industrie. Evenimentele sunt organizate in parteneriat cu Ministerul pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg, impreuna cu Germany Trade & Invest si cu Agentia Viitorului Brandenburg.

Seria de evenimente ”Brandenburg intalneste Regiunea Centru” se va concentra pe zilele 20-22 septembrie, incluzand burse ale oamenilor de afaceri, intalniri de lucru si o Conferinta internationala. Manifestarea este importanta deoarece va duce la imbunatatirea colaborarii institutionale dintre cele doua regiuni. Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a inceput in anul 2002, odata cu aprobarea Proiectului Regional de Twinning. Prin intermediul altor proiecte si initiative, acest parteneriat interregional s-a dezvoltat continuu. Acest parteneriat a fost si este important pentru intarirea capacitatii institutionale a ADR Centru, pentru eficientizarea atragerii fondurilor europene pentru dezvoltare regionala. Colaborarea de succes dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost institutionalizata incepand cu noiembrie 2008, prin numirea doamnei dr. Birgit Schliewenz in functia de Reprezentant al Landului Brandenburg in Regiunea Centru.

O componenta a Saptamanii parteneriatului romano-german o constituie derularea vizitei delegatiei alcatuite din reprezentanti ai 12 firme si institutii din Landul Brandenburg. Aceasta este prima vizita in Regiunea Centru derulata la initiativa organizatiei Germany Trade & Invest, care organizeaza, in general, evenimente la nivel national. Interesul regional al colaborarii economice romano-germane este reliefat si de participarea, in premiera, la un astfel de eveniment, a Ministrului pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg, domnul Ralff Christoffers, care va vizita regiunea noastra in perioada 19.09–23.09.2010. Acest eveniment este mediatizat in Germania si orice persoana interesata poate vizualiza pagina de internet in limba germana http://www.brandenburger-wirtschaftstage-in-centru.de pentru a studia oportunitatile de colaborare cu mediul privat german si roman. Aceasta vizita este corelata, la Brasov, in data de 20 septembrie 2010, intre orele 13:00 si 17:00, cu o „Bursa a oamenilor de afaceri“, eveniment organizat in parteneriat de catre organizatia Germany Trade & Invest si Ministerul pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg.

Nu in cele din urma, evenimentele de la Brasov se vor concretiza pe data de 21 septembrie 2010, cand vor avea loc Conferinta Internationala si Evenimentul de Brokerage „Sursele de energie regenerabila in sprijinul dezvoltarii regionale – Strategia Regiunii Centru pentru utilizarea surselor regenerabile de energie”, in Aula Universitatii ”Transilvania” Brasov. Aceste manifestari sunt organizate de ADR Centru in cadrul proiectului bilateral ”RenErg EuReg – Resurse regenerabile de energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene”, finantat de Comisia Europeana prin “Programul Cadru 7”. Evenimentul de brokerage are ca scop dezbaterea posibilitatilor de dezvoltare a relatiilor economice dintre cele doua tari si regiuni. Discutiile purtate cu oamenii de afaceri vor viza teme referitoare la utilizarea energiilor regenerabile, la dezvoltarea urbana si la calificarea fortei de munca, in cadrul proiectului regional ”BisNET Transylvania”.
La Alba Iulia, in data de 22 septembrie 2010, vor avea loc intalniri intre autoritatile publice locale si delegatia germana de oameni de afaceri, condusa de domnul Reinhardt Oehler, sef de departament in Ministerul pentru Economie si Afaceri Europene al Landului Brandenburg. Dupa derularea acestor reuniuni de lucru, Reprezentantul Oficial al Landului Brandenburg va inaugura oficial biroul sau de reprezentanta, in cadrul si cu sprijinul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru.

”Activitatea ADR Centru s-a dezvoltat continuu, de 11 ani, prin atragerea de fonduri nerambursabile si derularea de proiecte investitionale pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor din Regiunea Centru. Aceasta dezvoltare a fost sprijinita de transferul de bune practici si informatii din partea partenerilor nostri germani. De aceea, derularea unei misiuni economice, conduse pentru prima data de un ministru al Economiei si organizata la initiativa unei organizatii de nivel national, este foarte importanta pentru stimularea climatului investitional din Romania. Firme din Landul Brandenburg, care au ca obiect de activitate producerea materiei prime pentru producerea energiilor regenerabile sau producerea acestei energii a viitorului, spera sa gaseasca in Romania parteneri de afaceri cu care sa poata dezvolta relatii profitabile pentru ambele parti. In acest context, ADR Centru promoveaza potentialul verde al Regiunii Centru, dar creeaza si o punte de legatura intre firmele romane si germane, pentru a contribui la obiectivul general de dezvoltare armonioasa, in folosul locuitorilor din aceasta parte a tarii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Avand in vedere importanta acestor evenimente, organizate pentru promovarea oportunitatilor de co-laborare romano-germane, va invitam sa participati la „Saptamana parteneriatului – Brandenburg intalneste Regiunea Centru”, in perioada 20-22 septembrie 2010, la Brasov si Alba Iulia, conform Agendelor atasate.
Alba Iulia,
20.09.2010