Védjegy-, formatervezési és szabadalmi adó visszatérítése a KKV Támogatási Alap révén

Az Ideas Powered for business kezdeményezés által kezelt KKV Támogatási Alap olyan támogatási program, amelyet az EU-ban működő kis- és középvállalkozások (KKV-ék) szellemi tulajdonjogainak (IP) támogatására hoztak létre Ez az alap az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) ültet gyakorlatba a 2022. január 10 – 2022. december 16. közötti időszakban.

A program a védjegy-, formatervezési és szabadalmi díjak megtérítését kínálja az EU-s KKV-ék támogatására 2250 euróig terjedő összegig, valamint szellemi tulajdonnal kapcsolatos elődiagnosztikai szolgáltatásokat kínál, amelyek segítségével az illető vállalatok azonosíthatják szellemi tulajdonukat. A digitális korban a szellemi tulajdonjogok elengedhetetlenek a KKV-ék számára a szellemi tulajdon védelmének szükségessége miatt. Ez az egyetlen törvényes módja annak, hogy megakadályozzuk az Ön egyedi ötleteinek, termékeinek vagy szolgáltatásainak más felek általi lemásolását vagy felhasználását.

Hogyan működik:

A kérelmet az uniós KKV tulajdonosa, alkalmazottja vagy meghatalmazott képviselője nyújthatja be, vagyis az a személy, aki az illető vállalkozás nevében eljár. A támogatásokat mindig közvetlenül a KKV-éknak utalják át. A költségtérítési program utalványokat (vouchereket) bocsát ki, amelyek a kiválasztott tevékenységek díjainak részleges fedezésére használhatók fel. Tevékenységektől függően kétféle utalvány választható:

  • 1. Utalvány (voucher): 1500 euró értékben – védjegy- és formatervezési díjakra
  • 2. Utalvány (voucher):: 750 Euro – szabadalmi díjakra

Ahhoz, hogy a KKV-ék igényelhessék az alapokat, a következő lépéseket kell megtenniük:

  1. Regisztráljon és jelentkezzen be a KKV-alap regisztrációs felületén, nyújtsa be kérelmét.
  2. A kérelem jóváhagyását követően értesítést kap a támogatás odaítéléséről és megkapja az utalvány(ok)at. Ezt követően igényelheti a szükséges, szellemi tulajdonhoz kapcsoló tevékenységeket.
  3. Az igényelt szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységek díjának megtérítését azután kérheti, miután befizette az illető díjat a KKV-alap regisztrációs felületén elérhető űrlapot kitöltve. 

Bővebb információ és a jelentkezés linkje itt található: SME Fund – EUTM (europa.eu)

Támogatás és útbaigazítás: A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség csapata rendelkezésére áll, útbaigazítást és bővebb tájékoztatást nyújt a bejelentkezéshez, de más szolgáltatásokkal kapcsolatosan is. Kapcsolattartó: Daniela Breazu, E-mail: daniela.breazu[@]adrcentru.ro.

Versiunea în limba română: http://www.adrcentru.ro/proiecte-regionale/rambursari-taxe-marci-comerciale-design-si-brevete-prin-fondul-pentru-imm-uri/