Az elmúlt 15 év legfontosabb REGIO projektjével növelnék Borszék lakósai és a turisták életminőségét

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség bejelentette, hogy aláírták a Hargita megyei Borszék település legfontosabb, európai alapokból finanszírozott projektjének szerződését. Az „Integrált projekt Borszék életminőségének javításáért” pályázat csaknem 5 millió euró értékű vissza nem térítendő forrást biztosít a POR 2014–2020-ból két szociális rendeltetésű épület megépítésére, a belváros két másik épületének korszerűsítésére, valamint több mint 4 km-es hosszúságú, közel 3 hektár területű utcák és területek rehabilitációjára, összértéke meghaladva a 31 millió lejt.

A borszéki városvezetés kezdeményezése a POR 2014–2020 13-as prioritási tengelyének része, a többi 24 aláírt szerződés mellett, mely által a Központi Régió kisebb közösségei szociális- és városrendezési beruházásokban részesülhetnek több mint 92 millió euró értékben. A szóbanforgó szerződés aláírásával Borszék városa összesen csaknem 7,5 millió eurós európai beruházásokban részesül a jelenlegi programozási periódusban.

A POR 2014–2020 13.1-es beruházási prioritás keretében támogatott projekt összértéke 31 173 032,54 lej (kb. 6,7 millió euró), amelyet a kis- és közepes városok regenerálódására fordítanak a lakosság életminőségének javítása céljából, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Az igényelt vissza nem térítendő összeg 22 815 953,50 lejre emelkedik, amely az elszámolható költségek értékének 98%-át fedezi, míg a pályázó hozzájárulása az elszámolható és nem megtérítendő kiadásokhoz hozzávetőlegesen 1,8 millió euro. A borszéki önkormányzat becslése szerint a munkálatok befejezése után, vagyis 2023. decemberétől több mint 5 000 embert, akiknek fele turista érintenek közvetlenül a beruházás-nyújtotta új körülmények.

„A korlátozott forrásokkal rendelkező kisvárosokban rendkívül fontosak a szociális- és városrendezési támogatások. Borszéknek az előző programozási ciklusban (2007–2013) több mint 24 millió lejt sikerült lehívnia a REGIO-forrásokból utcák felújítására, illetve oktatási beruházásokra, most viszont az épületek felújítására, szociális kérdésekre és középületek energia-hatékonyságának növelésére vonatkozó pályázatok értéke meghaladja a 36 millió lejt. Európai források nélkül a beruházásokat nem lehetne megvalósítani, ugyanis a települések, de még egyes megyék sem rendelkeznek akkora költségvetéssel, amely a szükséges fejlesztések költségeit fedeznék. Többször is elmondtam már, hogy a 13-as prioritási tengely 10-12 évvel ezelőtt nem szerepelt a Regionális Operatív Programban, de a beruházások hangsúlyos decentralizálását követően, az önkormányzatok kezdeményezésére és a Regionális Fejlesztési Ügynökségek hathatós támogatásával sikerült biztosítani európai pénzforrásokat a kevésbé fejlett közösségek nagy horderejű projektjeinek megvalósítására is. Az Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által ésszerűen kezelt európai alapok révén a polgármesterek mentesülnek bizonyos kiadások alól, és az így fennmaradt helyi forrásokat a lakosság egyéb szükségleteire fordíthatják. A kis közösségek pedig fejlődnek, hiszen csaknem 100 millió eurót szerződtek le a Központi Régióban, ami sokat jelent a program teljes költségvetéséhez viszonyítva” – vonta le a következtetést Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A projekt előirányzott tevékenységei négy egymást kiegészítő elemre épülnek, idetartozik két szociális funkcióval rendelkező épület építése; a „Zimmenthausen” Technológiai Középiskola korszerűsítése és felszerelése, valamint a „7 izvoare” együttes kulturális rendeltetésű épület, illetve a művelődési otthon korszerűsítése. Ugyanakkor még elő van irányozva 4 km hosszúságú utca felújítása, valamint a település központjában található több mint 14,3 ezer négyzetméter zöldövezet és közterület (parkolók, sportpályák, a Kossuth-forráshoz tartozó földterületek, az ortodox templom mögötti területek, a Kerek sportpálya melletti nyilvános tér, valamint az egykori 55-ös Villa közelében található sporttevékenységre használt terület) reabilitációja. Bővebb információk a közleményhez csatolt Projekt adatlapján szerepelnek.

Versiunea în limba română aici …