Beneficiind de susținerea deplină a Parlamentului Landului Brandenburg,

Se vor intensifica activitățile de cooperare dintre Regiunea Centru și acest land german

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru conlucrează cu partenerii germani pentru dezvoltarea parteneriatului bilateral între cele două regiuni europene: Landul Brandenburg și Regiunea Centru. Conducerea ADR Centru a efectuat o vizită de lucru la Potsdam și în alte localități din acest land, pentru a analiza noile oportunități de dezvoltare, împreună cu decidenții germani, fiind prima vizită după alegerile locale din Brandenburg, desfășurate în toamna anului trecut. Delegația ADR Centru a fost primită de Președinta Parlamentului de Stat din Landul Brandenburg, Prof. Dr. Ulrike Liedtke, care a propus, pentru prima dată în decursul relațiilor bilaterale, ca românii să semneze Cartea de Onoare a Landului Brandenburg. Din rundele de discuții cu membrii Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului, dar și cu reprezentanții Departamentului pentru Europa din cadrul Ministerului de Finanțe și pentru Europa, din Potsdam, a reieșit că acest parteneriat unic în Europa, bazat pe valorile comune europene, va continua și în următorii ani

Prof. Dr. Ulrike Liedtke (SPD) ocupă funcția de Președinte al Parlamentului Landului Brandenburg, fiind aleasă în septembrie 2019. Primirea delegației Regiunii Centru în cadrul Parlamentului Landului s-a înscris în cadrul activităților parteneriale, dar germanii au dorit să sublinieze interesul crescut pe care îl acordă dezvoltării relațiilor bilaterale. Urmare a acestui fapt, partea română a avut runde de discuții cu politicieni locali și cu experții tehnici germani, în domenii sensibile ale temelor europene din prezent, de la Brexit la toleranța și buna conviețuire a cetățenilor europeni. S-a vorbit despre drepturile omului și protecția minorităților, despre creștere economică și gestionarea monumentelor, despre dezvoltarea socio-economică și relația omului cu mediul înconjurător. Totul a avut ca scop sumarizarea priorităților viitoarelor activități de parteneriat.

”Noi ne concentrăm pe atragerea cât mai multor fonduri în Regiune, care să sprijine activitatea actorilor regionali în procesul de dezvoltare, să promoveze sursele de finanțare disponibile și oportunitățile locale, pentru a sprijini comunitățile în accederea la o viață calitativ mai bună. Din 2003 începând, din cele 34 de proiecte de cooperare europeană în care ADR Centru a fost implicată, 8 sunt realizate în parteneriat cu organizații din Germania. Astfel, 24 de organizații din Germania au fost partenere ale organizațiilor și instituțiilor românești, în cele 8 proiecte. Mai trebuie să spunem că Germania este un partener economic esențial pentru Regiunea Centru, 45% din exporturile noastre și 40% din importuri fiind pe relația cu Germania. Iar balanța noastră comercială este net pozitivă, ceea ce înseamnă că atragem mult mai multe resurse prin aceste schimburi. Cu Landul Brandenburg avem un parteneriat real, în care fiecare regiune are drepturi și obligații egale, fără precedent în România și un exemplu pentru Europa. Vom continua să dezvoltăm schimburile culturale și activitățile economice, în primul rând în domeniul turismului. Germanii ne apreciază și pentru că susținem profesionalizarea lucrătorilor, folosind principiul școlilor profesionale duale. De la Brandenburg am învățat mult și acum încercăm să cooperăm pe paliere cât mai specializate”, a precizat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Reprezentanții ADR Centru au avut întâlniri de lucru cu decidenți politici, dar și cu experți ai Ministerului care tutelează activitatea de parteneriat. În primul rând, domnul Christian Görke (Die Linke), Președintele Comitetului de Cooperare Europeană al Landului, doamna Barbara Richstein (CDU), Vicepreședinta Parlamentului Landului, membră a Comitetului de Cooperare – care a mai fost în Regiunea Centru de două ori – și domnul Heiner Klemp (Der Grune), membru al Comitetului, au analizat cu echipa ADR Centru modul în care România răspunde cerințelor de integrare europeană, dar și exemplele pozitive aduse de abordările multiculturale și de buna guvernanță locală în regiunea noastră, care au asigurat dezvoltarea celor șase județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

La nivelul Ministerului de Finanțe și pentru Europa al Landului Brandenburg, delegația Agenției a avut runde de discuții cu domnul Reiner Kneifel-Haverkamp, Șeful Departamentului Europa, care a fost însoțit de colegii săi: Christian Schärf și Paul Biedermann. Partea germană a subliniat că dorește definirea unor jaloane în activitățile de parteneriat  pentru anii 2020-2021. Temele propuse vizează dezvoltarea schimburilor economice și proiecte privind digitalizarea, fără a fi omise nici schimburile de experiență între tineri, cum ar fi piesele de teatru româno-german și participarea la evenimente sportive bilaterale. De acest din urmă aspect se leagă o vizită a unui grup de sportivi din Alba (4 băieți și 4 fete) care vor participa la un Campionat de Fotbal de Stradă, la Potsdam, în luna mai; iar în contrapartidă, Regiunea Centru va primi vizita a două delegații de tineri din Potsdam și din Districtul Prignitz, conduse chiar de Christian Görke, pentru a participa la Crosul Europei.

În toate întrevederile avute echipa ADR Centru a subliniat importanța cooperării între organizații din Regiunea Centru și din Germania, pentru generarea unor inițiative comune în domeniul cercetării-inovării, dar și pentru identificarea de parteneri pentru proiecte finanțate prin Programe ale Comisiei Europene. S-a vorbit de rolul rețelelor europene Enterprise Europe Network și Europe Direct, precum și de activitatea pe care o desfășoară Agenția, în domeniul parteneriatelor orientate către dezvoltare. Din acest punct de vedere s-a convenit că va fi o prioritate organizarea de misiuni economice între oameni de afaceri din cele două țări, care să beneficieze de tot sprijinul oferit de ADR Centru prin rețeaua Enterprise Europe Network.

De menționat că, în cadrul activităților de parteneriat dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, delegația ADR Centru a participat și la evenimentul prin care administrația publică a Districtului Prignitz sărbătorește începutul de an și își omagiază cei mai activi lucrători din domeniile sociale și al vieții comunității, alături de o importantă delegație a Consiliului Județean Alba. În acest cadru, românii au avut ocazia de a se reîntâlni, la invitația președintelui Thorsten Uhe, din Prignitz, cu domnul Matthias Platzeck, fost Prim-Ministru al Landului Brandenburg, cel care a inițiat acest parteneriat, în urmă cu mai mult de 16 ani. Acum, domnul Platzeck este Președintele Forumului de Cooperare Germano-Rus și coordonează politica de cooperare germană în colaborare directă cu Cancelarul Angela Merkel.

Informații de background

ADR Centru are mai mult de un deceniu de parteneriat oficializat la nivel de reprezentanță permanentă între Landul Brandenburg și Regiunea Centru, relațiile bilaterale datând de aproape douăzeci de ani. Acestea s-au oficializat când, în 2008, guvernul de stat din Brandenburg a numit Reprezentanți ai Parteneriatului (PSB) în Regiunea Centru și în alte două regiuni poloneze. PSB este punctul de contact pentru furnizarea de informații care pot fi importante pentru potențiali parteneri din toate domeniile vieții sociale pentru ambele regiuni. Aceasta este singura cooperare inter-regională de acest fel din România, aflată în continuă dezvoltare, la același nivel de încredere și respect reciproc și care confirmă încă odată că trăim într-o Europă a regiunilor și a oamenilor. Multe abordări au vizat participarea ADR Centru ca partener în proiecte privind evaluarea impactului schimbărilor climatice și dezvoltarea de politici publice adecvate în domeniul sănătății, agriculturii, mediului, dar și pentru adaptarea forței de muncă la cerințele pieței. În toate aceste domenii Regiunea Centru a primit și folosit cunoștințele Landului Brandenburg, fiind derulate proiecte privind efectele declinului demografic, au fost implementate pentru prima dată în România activități de formare profesională în sistem dual, dar și în domeniul responsabilității sociale și al proiectelor pentru tineri.