Birouri de informare pentru energie durabila in Regiunea Centru

Incepand cu luna septembrie 2011, in cadrul ADR CENTRU vor functiona doua birouri de informare pe tema energiei durabile care vor oferi informatii despre programele de finantare din domeniul energiei, sprijin si consiliere pentru comunitatile locale care vor sa adere la Conventia Primarilor, precum si sprijin pentru intocmirea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila (SEAP). Prin birourile de la Alba Iulia si Sfantu Gheorghe se vor derula activitati de instruire pentru personalul din administratia publica locala, actiuni de diseminare si crestere a constientizarii populatiei cu privire la necesitatea reducerii consumului de energie, a emisiilor de CO2 si utilizarea surselor regenerabile de energie.

Cele doua birouri de informare vor functiona la Alba Iulia, in sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru si la Sfantu Gheorghe, in cadrul biroului regional al ADR Centru existent in cladirea Consiliului Judetean Covasna. Personalul specializat al celor doua birouri va oferi saptamanal informatii primariilor din Regiunea Centru, cetatenilor si firmelor care doresc sa se informeze cu privire la sursele de finantare din domeniul energiei, legislatie, tehnologii si metode utilizate pentru reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2. O activitate importanta a birourilor de informare este organizarea de campanii de sensibilizare si constientizare a populatiei cu privire la metodele de reducere a consumului de energie, a emisiilor de CO2, instruirea personalului specializat al autoritatilor publice locale in vederea elaborarii de strategii si planuri de actiune pentru energie, implementarea de solutii si tehnologii urbane care sa diminueze consumul de energie si sa creasca calitatea mediului.

”De la debutul acestui proiect, care a avut loc in luna iunie 2010, am sprijinit aderarea primariilor din Cugir, Zlatna, Sacele, Rasnov si Targu Mures la Conventia Primarilor. Prin intermediul birourilor noastre de informare vom continua sa sustinem aceste primariile din regiune in pregatirea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila si sa dezvoltam actiuni de constientizare in legatura cu mediul, cu schimbarile climatice, cu reducerea emisiilor de CO2, practic pentru utilizarea rationala a energiei. Birourile de informare vor colabora cu agentiile locale ale energiei si structuri similare infiintate in localitatile din regiunea noastra, pentru a-si completa actiunile si a acoperi acele zone care nu dispun de astfel de servicii de informare. O prima colaborare de acest gen va avea loc in judetul Alba, la inceputul lunii octombrie, prin participarea cu stand propriu de prezentare in cadrul celei de-a patra editii a Targului ”ALEA 2011 – Energie din surse regenerabile, Targ de echipamente si solutii complete”. In cadrul acestei manifestari vom organiza activitati interactive cu cetatenii, pentru consilierea acestora in utilizarea de echipamente si metode pentru reducerea consumului de energie. Aceste aspecte si pregatirea localitatilor din Regiunea Centru pentru aderarea la Conventia Primarilor raman pentru noi obiective prioritare, in cadrul proiectului ENESCOM”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background privind proiectul ENESCOM

Regiunea Centru a avut cateva contributii importante, actiuni pilot de integrare a conceptelor de utilizare rationala a energiei, in politicile de dezvoltare regionala prin realizarea primei Strategii pentru utilizarea Surselor Regenerabile de Energie din Regiunea Centru. Comunitatile locale trebuie sa constientizeze legatura esentiala dintre resurse, modul in care utilizam energia si calitatea mediului si sa-si dezvolte propriile strategii pentru energie durabila. Pana in prezent au fost organizate trei intalniri cu autoritatile locale din Regiunea Centru care au avut ca scop prezentarea procedurii de aderare la Conventia Primarilor, elaborarea planurilor de actiune pentru energie durabila si schimbul de bune practici cu primariile “pioniere” semnatare ale Conventiei Primarilor.

Proiectul ENESCOM „Reteaua Europeana a Centrelor de Informare in Scopul Promovarii Sustenabilitatii Energetice si a Reducerii Emisiilor de CO2 in randul Comunitatilor Locale” a fost initiat de catre Comunitatea Montana Unione Valle del Samoggia (Italia) si isi propune sa intareasca rolul comunitatilor locale din Croatia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie in diminuarea efectelor schimbarilor climatice.

Unul din instrumentele pe care Comisia Europeana le-a creat in sprijinul dezvoltarii de politici in domeniul energiei, pentru autoritatile locale, este Conventia Primarilor (Covenant of Mayors). Aceasta reprezinta un angajament, al oraselor si localitatilor semnatare, de sprijin pentru atingerea obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene in termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficientei energetice, precum si pentru producerea si utilizarea de energie curata. Aderarea la aceasta conventie implica semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localitatii, se angajeaza: sa depaseasca obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel putin 20% ; sa prezinte un plan de actiune in domeniul energiei durabile care sa descrie modul in care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 pana in anul 2020, plan care va fi prezentat in termen de un an de la data semnarii acordului; precum si sa prezinte un raport de implementare a planului de actiune cel putin o data la doi ani dupa elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare si monitorizare.

Prin activitatile de informare si consiliere pe care le deruleaza, proiectul ENESCOM poate oferi un sprijin real comunitatilor locale si primariilor din Regiunea Centru in aderarea la Conventia Primarilor si elaborarea planurilor de actiune pentru energie durabila.

Proiectul ENESCOM, “European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities” – IEE/09/667/SI2.558230, este finantat prin programul Inteligent Energy – Europe. Durata proiectului este de 30 de luni, pana in noiembrie 2012, iar bugetul total al proiectului este de 1.825.877 Euro, din care suma alocata ADR CENTRU este de 131.610 Euro.

Birouri ENESCOM in Regiunea Centru:
Biroul Regional de informare pentru energie durabila Centru – Alba Iulia, Piata Consiliul Europei 32D – www.enescom.org, www.adrcentru.ro
Telefon: 0348 401276, fax. 0258 818616, e-mail: office@adrcentru.ro, energie-centru@adrcentru.ro
Persoane de contact: David Laurentiu, Iuliu Benchea, Marius Duca.

Biroul Local de informare pentru energie durabila Sfantu Gheorghe, Piata Libertatii nr. 4 (sediu Consiliul Judetean Covasna, Sfantu Gheorghe)
Tel. 0267 318910, e-mail: energie-covasna@adrcentru.ro, igyarto.reka@gmail.com
Persoana de contact: Reka Igyarto.