Cei 24 de reprezentanti ai Regiunii Centru discuta despre stadiul implementarii proiectelor pentru absorbtia fondurilor europene

Pentru prima data in ultimii ani, o comuna din Regiunea Centru va fi gazda sedintei trimestriale a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru. Reuniunea de lucru a CDR Centru va fi gazduita in data de 17 aprilie 2018, de comuna Sandominic, judetul Harghita, foarte aproape de izvoa-rele Muresului si Oltului, la poalele Muntilor Hasmasul Mare. Este vorba de prima sedinta ordinara din anul 2018 a forului decizional al Regiunii Centru, care va avea loc in Sala de Sedinte a Primariei din comuna, incepand cu ora 12. Cei 24 de membri ai CDR Centru invitati, vor dezbate cele 12 subiecte propuse de catre ADR Centru pe Ordinea de zi a sedintei, punand accent pe analiza stadiului proiecte-lor depuse spre finantare cu fonduri nerambursabile in acest an, dar si alte teme privind dezvoltarea municipiilor, judetelor si a intregii Regiuni.

La aceasta intalnire de lucru, organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa reprezentantii celor sase judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale.

Ordinea de zi a sedintei cuprinde proiectul de hotarare privind aprobarea Raportului de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe anul 2017, precum si a Raportului executiei bugetare a ADR Centru pentru anul trecut. De asemenea, vor fi analizate si proiectele de hotarare privind Planul de lucru al ADR Cen-tru pentru anul in curs, precum si cel privind resursele bugetare alocate pentru indeplinirea activitatilor propu-se. O tema distincta va fi reprezentata de rotatia in conducerea acestui for a presedintilor Consiliilor Judete-ne.
Doua teme importante pentru activitatea ADR Centru din acest an sunt vizate de proiectele de hotarare su-puse aprobarii membrilor CDR Centru, pentru avizarea Acordului cadru de parteneriat 2018-2020 si a celui specific pentru acest an, incheiate intre Comisia Europeana si ADR Centru, privind functionarea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru, dar si pentru avizarea Contractului de finantare aferent proiectului „StartUp Hub Centru”, finantat in cadrul Programului Operational Capital Uman.

Prezentarea implementarii fondurilor europene si, in special, a POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, va capta atentia participantilor, fiind evidentiate fondurile derulate prin ADR Centru, inclusiv contractarea unor sume importante pentru dezvoltare regionala, pentru investitii in infrastructura rutiera, in domeniul reabilitarii patrimoniului cultural si turistic, dar si al imbunatatirii eficientei energetice in cladirile publice sau cele de locu-it, sau in cazul dezvoltarii mediului de afaceri. Discutiile din cadrul acestei intalniri de lucru vor mai viza in-formarea reprezentantilor administratiei publice locale cu privire la stadiul prioritatilor lansate sau care se vor lansa spre finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Tot in acest cadru, se va discuta despre aspectele legate de dezvoltarea proiectelor de transport multimodal de la nivelul Regiunii Centru.

Alte puncte de pe Ordinea de zi a sedintei CDR Centru, ce se va desfasura marti in comuna Sandominic, judetul Harghita, aduc in atentia membrilor CDR Centru proiectul de cooperare interregionala „InnovaS-pa4Health” si oportunitatile de colaborare intre organizatiile din domeniile medical si balnear oferite de acest proiect, precum si detalii despre Alianta pentru Coeziune pentru o mai puternica politica de coeziune a UE dupa 2020. Sedinta se va incheia cu discutii privind procesul de dezvoltare regionala, prin colaborarea dintre ADR Centru si partenerii sai institutionali in acest an. Materialele pentru aceasta sedinta a CDR Centru se regasesc pe pagina www.adrcentru.ro, sectiunea Despre noi.

Alba Iulia, 18.04.2018