Cetateni din Regiunea Centru … Uniunea Europeana va dedica anul 2013

Pentru orice intrebare referitoare la Uniunea Europeana, daca vreti sa va cunoasteti drepturile pe care le aveti, daca doriti sa le revendicati sau pentru a va cunoaste obligatiile in calitate de cetatenii ai Uniunii Europene, Centrul Europe Direct Regiunea Centru va sta la dispozitie si asteapta intrebarile dumneavoastra. In acest an, 2013, Uniunea Europeana isi concentreaza atentia asupra cetatenilor pentru a se asigura ca acestia isi cunosc mai bine drepturile de cetatean al Uniunii Europene.

”Sunt multe drepturi care deriva din calitatea de cetatean european, insa de multe ori oamenii nu stiu de existenta lor. Anul european al cetatenilor are drept scop explicarea acestor drepturi si garantarea faptului ca cetatenii le cunosc si nu intampina dificultati in exercitarea lor. In urma unui sondaj realizat la nivel european a reiesit ca si cetatenii din Romania isi doresc crearea unui adevarat spatiu european in care sa poata sa locuiasca, sa lucreze, sa se deplaseze, sa studieze si sa faca cumparaturi, fara sa se confrunte cu formalitati administrative impovaratoare sau cu acte de discriminare. Cetatenii chestionati au atras atentia asupra diverselor probleme existente, in special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care Comisia Europeana le va aborda in urmatorul raport privind cetatenia UE, prevazut sa fie publicat in cursul anului 2013. Pornind de la aceste fapte, in acest an prin intermediul Centrului Europe Direct ne vom uni eforturile cu cele ale reprezentantilor Uniunii Europene, cu politicienii de pe plan national si local, pentru a organiza dezbateri cu cetatenii din cele sase judete ale Regiunii Centru, pentru a le asculta punctul de vedere si a raspunde la intrebarile lor”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Lansarea oficiala a anului Cetateanului in Romania a avut loc in cadrul unui eveniment de 3 zile desfasurat la Bucuresti la care au participat si sustinut discursuri domnul Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, doamna Renate Weber (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa din Parlamentul European) si domnul Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alaturi de celelalte centre din tara, invitaţii oficiali şi cei din presa locala, au cazut de comun acord ca in acest an activitaţile se vor concentra pe explicarea drepturilor, dar şi pe prezentarea cailor prin care fiecare cetaţean poate sa işi revendice respectarea drepturilor. Cetatenii din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mureş si Sibiu prin intermediul Centrului Europe Direct, vor fi informaţi asupra drepturilor pe care le au daca vor sa munceasca, sa calatoreasca sau sa studieze in alta ţara a Uniunii, vor fi susţinuţi sa-şi apere drepturile şi sa se implice in revendicarea acestora in momentul in care le sunt incalcate.

Pentru orice intrebare referitoare la politicile şi structurile europene, legislaţia europeana, drepturile fiecarui cetaţean, iniţiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finantari sau de a studia in Uniune, sau orice alt tip de informaţie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentantii ADR Centru pot fi contactaţi la tel 0358/403121, puteti transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.