Cetatenii germani vor fi invitati sa descopere frumusetile Regiunii Centru

Timp de doua zile, in 5 si 6 iulie 2014, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va prezenta Regiu-nea Centru locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Informatiile despre atractiile turistice si potentialul socio-economic al Regiunii vor fi prezentate germanilor in cadrul evenimentului ”Zilele Brandenburg, editia 2014” care se va desfasura in localitatea Spremberg. Standul Regiunii Centru, care se afla la a treia participare de acest fel, este gazduit in sectiunea speciala dedicata partenerilor acestui land german, langa standurile regiunilor poloneze si langa centrul de presa. Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, domnul Dietmar Woidke, va vizita aceste standuri in cursul zilei de duminica, 6 iulie 2014.

ADR Centru a participat deja de doua ori, cu mult succes, la editiile din 2010 si 2012 ale Zilelor Landului Brandenburg cand mai mult de 10.000 de vizitatori au trecut pe la standurile regiunilor partenere ale Landului german. Si la aceasta a XIV-a editie a manifestarii sunt asteptati sa participe circa 100.000 vizitatori. Standul Regiunii Centru este amplasat chiar in zona centrala a orasului gazda, Spremberg, aproape de scena pe care va fi prezentat un program artistic al elevilor de la albaiuliana Scoala Sf. Iosif, care realizeaza un parteneriat cu colegii lor din Brandenburg. Expertii ADR Centru vor prezenta oportunitatile, atractiile deosebite si traditiile din regiune, expunand materialele de prezentare ale celor sase judete – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si mai multe brosuri informative furnizate de MDRAP. Astfel, publicul german se va documenta cu privire la dezvoltarea vietii economico-sociale in Regiunea Centru si va obtine multe informatii despre posibilitatile de investitii si de petrecere a timpului liber in regiunea noastra, marea majoritate a mate-rialelor de informare si promovare fiind editate in limba germana.

”Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvolta de peste 13 ani. Am participat si la precedentele 2 editii ale Zilelor Landului, pentru ca dorim sa atragem cat mai multi turisti din Germania in regiunea noastra. De asemenea, un obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informatii si, in acelasi timp, de prezentare a posibilitatilor de investitii in Regiunea Centru, ca sa sustinem activitatile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativa. Domnul Matthias Platzeck, fost prim-ministru al Landului Bran-denburg, a acordat o mare importanta relatiilor noastre bilaterale si acum identificam impreuna cu reprezen-tantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilitati de cooperare, care vor fi prezentate actualului sef al guvernului landului, Dr. Dietmar Woidke. In ultimii ani am gasit tot mai multe proiecte comu-ne, atat in domeniul dezvoltarii oraselor cu centre istorice, cat si in domeniul utilizarii eficiente a energiilor regenerabile, precum si pe alte paliere. Prin schimbul de informatii, prin promovarea oportunitatilor noastre si beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom putea fundamenta atragerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regionala”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegatiei Regiunii Centru in landul german Brandenburg.

Alba Iulia, 03.07.2014

Informatii de background privind manifestarea Zilele Landului Brandenburg, editia XIV, si despre parteneriatul bilateral dintre Regiunea Centru si acest land din Germania

Zilele Landului Brandenburg se organizeaza din doi in doi ani, locatia evenimentului schimbandu-se de fiecare data. Pe langa regiunile partenere traditionale ale Landului Brandenburg (Centru, Masovien, Westpommern si Wielkopolska – ultimele trei din Polonia) au mai fost invitati sa participe si alti parteneri internationali. Atentia acordata regiunii romanesti a fost ilustrata si de catre presa regionala din Germania care, in stirile dedicate evenimentelor precedente, organizate in septembrie 2010 si septembrie 2012, a insistat asupra oportunitatilor Regiunii Centru, precum si asupra avantajelor reciproce rezultate din acest parteneriat, prezentate chiar in interviuri si emisiuni dedicate reprezentantilor Regiunii Centru.
In fata publicului german se vor prezenta activitatile cu si pentru tineri si copii, dar si din domeniul serviciilor publice, pe langa spectacole de teatru, precum si manfestari dedicate dezvoltarii turismului si mediului de afaceri cu specific regional. In stil specific german, toate evenimentele prezinta rezultatele muncii oamenilor si au ca scop promovarea Landul lor natal, Brandenburg.

Regiunea Centru beneficiaza de un stand in zona centrala a orasului Spremberg, zona expozitionala coordonata de catre Cancelaria de Stat a landului, prin care se subliniaza importanta pe care germanii o acorda parteneriatului cu regiunile europene. Celelalte zone expozitionale sunt amplasate pe o lungime de peste 2 kilometri, in principalele piete si bulevarde ale orasului gazda, fiind impartite pe zone tematice dedicate istoriei, artelor, sportului si jocurilor. In sectorul dedicat artelor sunt amplasate mai multe scene, pe una dintre ele fiind prezentate si spectacolele realizate in comun de copiii romani de la Scoala Sf. Iosif, alaturi de colegii lor germani. Ca de obicei, o zona a fost dedicata numai orasului-gazda – Spremberg (aflat la numai 25 km de al doilea oras ca marime din land, Cottbus), in timp ce o alta zona expozitionala este dedicata divertismentului.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in 2001, fiind consolidat de-a lun-gul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a acestui land a sustinut activ eforturile noastre de dezvoltare si prin care a dorit sa impulsioneze activitatile si proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma acestui parte-neriat, si de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii si utilizarii pe scara larga a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forte al acestei regiuni germane il reprezinta posibilitatea de cooperare in domeniul dezvoltarii oraselor cu centre istorice, ca o componenta a dezvoltarii urbane. In aceste conditii, participarea la un eveniment cum sunt Zilele Landului Brandenburg reprezinta, atat pentru partea romana, cat si pentru partea germana, o oportunitate, iar Regiunea Centru este pana in prezent singura din Romania care s-a aflat de doua ori consecutiv la acest gen de eveniment.