”Colaborarea înseamnă dezvoltare, împreună, mai presus de orice criză!”

Două decenii de parteneriat între Regiunea Centru și Landul Brandenburg

  • Conferință internațională în Potsdam-Germania sub înaltul patronaj al Ambasadei României la Berlin

”De douăzeci ani, prin intermediul parteneriatului bilateral între două regiuni europene, cu sprijinul Reprezentanței pentru chestiuni de Parteneriat, unică în România, Regiunea Centru și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru realizează împreună cu Landul Brandenburg schimburi de experiență avantajoase, creează și participă la activitățile rețelelor europene și organizează evenimente de specialitate prin care promovează idealul comun european, privind conviețuirea și parteneriatul axat pe dezvoltare comună”.

Aceasta a fost concluzia la care au ajuns cei peste 60 de experți germani și români în cadrul Conferințe internaționale organizate în 27 aprilie 2023 la Potsdam – în Landul Brandenburg, Germania – cu ocazia împlinirii a două decenii de când a debutat această cooperare bilaterală. Organizată de Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg, sub înaltul patronaj al ES Adriana Loreta Stănescu, Ambasadorul României în Germania și cu sprijinul Ministerului de Finanțe și pentru Afaceri Europene (MdFE) al landului german, conferința a adus la aceeași masă decidenți politici și experți care au discutat despre felul cum parteneriatele pot schimba fața Europei întunecate de război.

Tema propusă a acestei întâlniri aniversare a venit în contextul crizelor care au lovit continentul nostru în ultimii ani. O economie șubrezită de influențe internaționale din Est și din Vest, o criză sanitară fără precedent și un război murdar la granița estică a Europei, au făcut oamenii tot mai sceptici și mai înspăimântați. De aceea, principalul subiect propus l-a reprezentat cooperarea: ”Acasă, în Europa: Gestionarea comună a crizelor – 20 ani de cooperare Centru-Brandenburg”.

Conferința, desfășurată în sala de festivități a Cancelariei de Stat a landului german, a fost moderată de conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul MdFE Brandenburg, iar importante mesaje de susținere au venit din partea ES Ambasador Adriana Stănescu, precum și prin intervenții video de la ES Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei în România, dar și de la doamna Katrin Lange, Ministru de Finanțe și pentru Europa din Brandenburg, care și-a anunțat  vizita de lucru în Regiunea Centru la sfârșitul lunii iunie 2023.

Regiunea Centru a fost reprezentată de conducerea Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru, a Consiliului Județean (CJ) Alba, a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, precum și de experți din diferite domenii socio-economice, din educație și din cadrul ADR Centru.

În cadrul lucrărilor, dl Simion Crețu, director general ADR Centru, a pus accent pe rolul parteneriatelor în dezvoltarea de relații de încredere și respect între națiuni care au pornit din crepusculul comunist către o dezvoltare sănătoasă pe principiul libertății și egalității europene.

Pornind de la ideea că mentoratul reprezintă de fapt doar o componentă a cooperării egale și durabile, dl Simion Crețu a precizat că: ”În condiții oarecum similare cu situația conflictuală existentă acum în estul extrem al Europei, acum 20 ani orice parteneriat extern era privit cu suspiciune. […] Totuși, Regiunea Centru a ales ca Landul Brandenburg să ne fie mentor. Ne legau mai multe: istoria recentă a Estului Europei după al doilea război mondial și o istorie mult mai veche  o conviețuire pașnică și corectă, timp de opt secole, între români și germani. Muncind împreună cu experții germani am descoperit ce înseamnă rigoarea, ce înseamnă programarea și planificarea atentă a activităților. După două decenii de colaborare, avem dovada faptului că am ales bine și că parteneriatul nostru merge înainte!”

La acest aspect s-a referit și domnul Matthias Platzeck – fost Ministru-Președinte al landului german în perioada când a demarat această colaborare – arătând cum acest ”examen unic” dat de două regiuni relativ sărace din Estul-Europei a dovedit că poate deveni ”un exemplu pentru începutul unui nou tip de parteneriat într-o Europă a cetățenilor”.

La rândul său, domnul Ion Dumitrel, președintele CJ Alba și vicepreședinte al CDR Centru a subliniat că ”Landul Brandenburg este primul partener german cu care Regiunea Centru a colaborat, după schimbările de regim politic și economic ce au marcat profund ambele țări, la sfârșitul anilor 80, rămânând, de atunci, o prezență constantă și fidelă. […] Prin intermediul parteneriatului bilateral și mai ales prin intermediul Reprezentanței pentru chestiuni de parteneriat, deschisă în anul 2008, o structură unică în România, Regiunea de Dezvoltare Centru și Landul Brandenburg au menținut și diversificat  continuu schimburi de experiență, au creat rețele de cooperare și informare, au realizat zeci de evenimente și proiecte comune, intrând chiar și în zona culturii și educației, ceea ce a făcut ca și cetățenii celor două regiuni să se cunoască mai bine și împreună să promoveze și să consolideze idealul comun european, privind conviețuirea și parteneriatul axat pe rezultate”.

În cadrul acestei Conferințe desfășurată pe durata întregii zile de 27 aprilie, au mai avut intervenții doamna Barbara Richstein, Vicepreședinta Parlamentului Landului Brandenburg, și Membru al Comitetului Regiunilor Europene, doamna Bettina Fortunato, președinta Comitetului pentru Europa al Parlamentului Landului Brandenburg și domnul Gordon Thalmann, Reprezentantul Districtului Prignitz, înfrățit cu județul Alba. Concluziile politice ale reuniunii au fost exprimate de domnul Reiner Kneifel-Haverkamp, Șeful Departamentului pentru Afaceri Europene al MdFE Brandenburg, care a arătat că atât Regiunea Centru cât și Landul Brandenburg au avut de învățat din acest parteneriat, dar de aici ar trebui să învețe mai ales cei din estul continentului nostru, care transformă crizele în conflicte, în loc să găsească punți comune de cooperare.

Aceste punți de colaborare trecute constant în dublu sens timp de douăzeci de ani, au fost apoi evocate în cadrul unor expuneri tehnice privind felul în care a evoluat Regiunea Centru din 2000 până în prezent, cu exemplificări privind impulsurile primite de la partenerii germani în domeniul cooperării economice și asigurarea formării continue – cum este școala profesională duală – în domeniile culturii, al parteneriatelor școlare, al cercetării și cooperării științifice. Din acest punct de vedere, participarea la lucrările Conferinței internaționale a unor prestigioase cadre didactice de la Universitatea albaiuliană și de la cea din Cottbus a pus într-o nouă lumină constituirea unei platforme de cooperare universitară între cele trei universități din Landul Brandenburg și cele patru universități din Regiunea Centru, platformă care va fi susținută și de reprezentanții celor șase județe care compun Regiunea Centru.

Ulterior acestei Conferințe, delegația ADR Centru a avut, în 28 aprilie a.c. o rundă de discuții la sediul MdFE Brandenburg cu experți germani pentru definirea unui proiect finanțabil din fondurile Comisiei Europene. S-a adus în discuție oportunitatea de cooperare între autoritățile administrației publice din regiunile partenere pentru a îndeplini cerințele Comisiei Europene în ceea ce privește: tranziția verde, utilizarea instrumentelor financiare europene și dezvoltarea schemelor de ajutor de stat pentru integrarea eficientă a investițiilor dedicate Cercetării-Dezvoltării și Inovării în implementarea programelor operaționale. Acest proiect este importat în contextul în care ADR Centru este Autoritate de Management (AM) pentru Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 și este necesar ca AM-urile să colaboreze pentru a găsi cele mai bune soluții de dezvoltare.