Delegatia ADR Centru s-a intalnit cu Anastasios Bougas la Bruxelles

In cadrul recentei vizite efectuate la Bruxelles de o importanta delegatie a Regiunii Centru, formata din membri ai Consiliului pentru Dezvoltare Regionala „Centru” si ai ADR Centru, a avut loc si o reuniune de lucru intre reprezentantii acestei delegatii si domnul Anastasios Bougas, Directorul Unitatii pentru Romania, din cadrul Directoratului General pentru Politici Regionale (DG Regio), al Comisiei Europene. Discutiile dintre cele doua parti au vizat modalitatile de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013 in Romania.

Inaugurarea primului birou de reprezentare al unei regiuni din Romania la Bruxelles, eveniment care a avut loc in data de 7 aprilie, a facut posibila si programarea unei foarte importante vizite a delegatiei Regiunii Centru la sediul Directoratului General pentru Politici Regionale (DG Regio) din cadrul Comisiei Europene. In cadrul acestei vizite, delegatia romana s-a intalnit cu o echipa de specialisti ai DG Regio, condusa chiar de catre domnul Anastasios Bougas, Directorul Unitatii pentru Romania din cadrul institutiei europene. Scopul acestei intalniri a fost o informare reciproca asupra stadiului si obiectivelor Programului Operational Regional (POR) 2007-2013 pentru Romania si, in special, pentru Regiunea Centru.

In timpul discutiilor domnul Bougas, asistat de catre doamna Aura Raducu, desk officer DG Regio, si domnii David Sweet, Desk officer, si Alessandro Rainoldi – Sef adjunct al Unitatii pentru Romania, a subliniat importanta POR – care are pentru Romania brandul „REGIO” – accentuand asupra faptului ca in cadrul acestui program nu se pune in mod necesar problema absorbtiei, deoarece fondurile sunt destinate in majoritate catre administratia publica, pentru dezvoltare regionala, ci, mai ales, in cadrul POR trebuie avut in vedere importanta, impactul si capacitatea proiectelor propuse si selectate spre finantare de a genera cresterea semnificativa a zonei unde sunt implementate. Astfel, in viziunea oficiala a DG Regio, in Romania, care este si prima tara europeana care a semnat protocolul pentru implementarea unui program operational finantat de Uniunea Europeana, Agentiile pentru Dezvoltare Regionala trebuie sa se asigure ca proiectele depuse sunt evaluate in conformitate cu cerintele procedurale si, cel mai important, nu exista cazuri de conflicte de interese. Cu alte cuvinte, domnul Bougas a subliniat ca acest program european trebuie sa genereze dezvoltare regionala durabila si nu trebuie sa fie franat de nici un fel de imixtiune a vreunor factori exteriori, nici din domeniul politic si nici din cel administrativ.

Delegatia Regiunii Centru a fost condusa de catre doamna Edita Emoke Lokodi, presedinte CDR Centru si presedinte CJ Mures, alaturi de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Din echipa care a participat la discutiile de la DG Regio din Bruxelles au mai facut parte domnul Florin Teodor Marginean, vicepresedinte CJ Alba si doamna Maria Ivan, director al Organismului Intermediar pentru implementarea POR din cadrul ADR Centru, impreuna cu un grup de specialisti ai Agentiei.

Referindu-se la discutiile cu domnul Anastasios Bougas, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru a precizat: „Am avut, in cadrul acestei intalniri, o buna ocazie de a prezenta chiar la Bruxelles progresele facute in Regiunea Centru in ceea ce priveste implementarea POR 2007-2013. Desigur, l-am informat pe domnul Bougas cu privire la proiectele deja depuse si evaluate, la situatia proiectelor aflate in portofoliu, precum si cu privire la strategia noastra de dezvoltare regionala, concentrata in Planul de Dezvoltare Regionala, document care va fi imbunatatit peste numai cateva zile, in cadrul sedintei CDR Centru, care va avea loc in data de 15 aprilie. In plus, in cadrul acestei discutii foarte deschise si directe am reusit sa il asiguram pe domnul Bougas ca la nivelul ADR Centru nu se pune sub nici o forma problema conflictului de interese, deoarece procedurile de informare si publicitate a POR, precum si cele de evaluare si selectie sunt respectate foarte strict. De asemenea, consider ca am avut o discutie instructiva si clarificatoare si asupra rolului si atributiilor Comitetului Regional pentru Evaluare Strategica si Corelare „Centru”. Acest organism trebuie sa devina mult mai flexibil, dar si cu mai multe responsabilitati, mai ales in momentul in care vor fi depuse mai multe proiecte viabile, care trebuie prioritizate dupa criterii cat mai precise”.

„As dori sa salut, in primul rand, faptul ca Regiunea Centru este prima regiune din Romania care a deschis un birou de reprezentare la Bruxelles, chiar daca, la inceput, acest birou are o activitate mai mult informala. Acest lucru ne dovedeste ca dezvoltarea regionala a devenit un concept concret si nu doar o teorie in aceasta parte a Romaniei. As dori sa transmit politicienilor si administratiei romanesti sa continue eforturile depuse pana acum, pentru a putea ridica nivelul de performanta privind absorbtia fondurilor europene. Ma bucur ca Romania este prima tara care a demarat Programul Operational Regional si ma bucur ca in Regiunea Centru a fost deja depus un proiect major – in valoare de peste 50 milioane de euro, pentru tratarea apelor uzate in Sibiu, proiect care este depus si evaluat direct la Bruxelles. Pentru aceasta perioada, pana in 2013, avem noi provocari de infruntat, dintre care cea mai importanta este cea de a demonstra fara putinta de tagada ca instrumentele structurale sunt functionale si ajuta la dezvoltarea tarii. In plus, trebuie sa facem in asa fel incat dezvoltarea regionala sa nu fie obstructionata nici de lipsa proiectelor, nici de un management defectuos al acestora sau al unitatilor care asigura implementarea POR. Trebuie sa ne continuam eforturile pentru dezvoltarea institutionala, pentru gasirea de noi obiective si orizonturi de actiune, si sunt foarte multumit ca Regiunea Centru a inteles sa mearga cu mult curaj pe acest drum”, a declarat domnul Anastasios Bougas, Directorul Unitatii pentru Romania din cadrul DG Regio, dupa intalnirea de la Bruxelles.

In cadrul intalnirii dintre delegatia Regiunii Centru si conducerea Unitatii pentru Romania din cadrul DG Regio s-au convenit mai multe cai de actiune si posibilitati de colaborare si informare reciproca in privinta proiectelor depuse, in cadrul POR 2007-2013, la nivelul regiunii noastre. Pentru a urmari pe teren mai multe aspecte concrete privind informatiile discutate, domnul David Sweet, desk officer, insotit de doamna Aura Raducu se vor afla la Alba Iulia, la ADR Centru, in data de 23 aprilie, iar domnul Bougas a subliniat ca doreste sa efectueze o vizita de lucru in Regiunea Centru in vara acestui an.