DEZVOLTAREA MICILOR AFACERI DIN REGIUNEA CENTRU CU FONDURI NERAMBURSABILE PRIN REGIO

Un numar de 47 de microintreprinderi din Regiunea Centru au semnat pana in prezent contractele de finantare nerambursabila a proiectelor depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, care are calitatea Organism Intermediar in cadrul Programului Operational Regional. Au mai ramas alte 24 de microintreprinderi ale caror proiecte au trecut toate etapele de evaluare, ce vor semna in curand contractele de finantare pe proiectele depuse.

Proiectele finantate au fost depuse anul trecut pe domeniul major de interventie 4.3 al Programului Operational Regional – REGIO, domeniu destinat exclusiv dezvoltarii microintreprinderilor. Proiectele contractate pana in prezent au prevazut un buget total de peste 24,56 milioane de lei, din care 13,74 milioane lei reprezinta valoarea eligibila ce va fi decontata de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei ca fonduri nerambursabile prin Programul REGIO. Cele 12 microintreprinderi care au semnat in perioada 12-16 iunie 2009 contractele de finantare, au fost invitate sa participe la un seminar de instruire asupra obligatiilor ce trebuie indeplinite pentru a primi fondurile contractate. La sesiunea de instruire, organizata de catre ADR Centru in 18 iunie 2009, au participat administratorii microintreprinderilor si reprezentanti ai firmelor de consultanta. Cei prezenti au primit informatii referitoare la modalitatile de rambursare a cheltuielilor din proiect, la documentele necesare ce vor fi folosite in timpul implementarii, sau despre conditiile de modificare a contractelor de finantare. A fost subliniata rigurozitatea legislatiei aplicata in atribuirea contractelor de lucrari si respectarea prevederilor legale ale contractelor de achizitii. Alte tematici prezentate au fost procedura de monitorizare a proiectelor, verificarea implementarii corecte ale acestora, pe parcursul derularii lor, si dupa incheiere, precum si respectarea identitatii vizuale.

„Acesta este singurul domeniu de finantare nerambursabila pe care pot depune cereri de finantare microintreprinderile din mediul urban. Dupa semnarea tuturor contractelor de finantare a proiectelor depuse de microintreprinderi anul trecut, atat in Regiunea Centru cat si in celelalte regiuni ale tarii, se preconizeaza ca se va lansa o noua sesiune de depunere a noi cereri de finantare pe domeniul 4.3. Lista proiectelor contractate pe acest domeniu, dar si pe celelalte, este actualizata permanent si poate fi accesata pe site-ul ADR Centru”, a declarat directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu.

Au mai ramas disponibili spre finantare nerambursabila pe acest domeniu, peste 24 milioane euro. Microintreprinderile interesate de atragerea unei sume de pana la 200.000 euro fonduri nerambusabile, pot urmari site-ul ADR Centru pentru a vedea cand va fi relansat acest domeniu, dar si pentru a-si descarca documentele relevante necesare completarii unei cereri de finantare.