DISCUTII PENTRU INTENSIFICAREA ABSORBTIEI DE FONDURI REGIO IN REGIUNEA CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta organizarea unor sesiuni de informare pentru potentialii solicitanti de fonduri nerambursabile. Sesiunile interactive vor contine informatii referitoare la fondurile disponibile si discutii intre potentialii beneficari si beneficiarii care deja au implementat proiecte finantate prin Programul Operational Regional. Sesiunile de informare vor avea loc in doua etape, prima etapa fiind programata in lunile iunie-iulie pentru judetele Alba, Mures si Sibiu. Cea de-a doua etapa, pentru judetele Harghita, Covasna si Brasov va fi organizata in lunile august si septembrie din acest an.

In cadrul acestor seminarii, accentul se va pune pe problemele intampinate in depunerea cererilor de finantare dar si ulterior, in implementarea proiectelor aprobate pentru finantare si contractate prin Programul Operational Regional. Scopul acestor sesiuni este de a imbunatati procesul de accesare a fondurilor disponibile prin Programul Operational Regional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru si transmiterea unor informatii concrete despre derularea proiectelor finantate din fonduri europene catre Reteaua regionala a Comunicatorilor Regio. In cadrul acestor seminarii se va prezenta stadiul atins in luna iunie in procesul de implementare a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru.

“In cei trei ani de la lansarea Programului Operational Regional in regiunea noastra, mediul privat si public, alaturi de ONG-uri, au depus 857 de proiecte prin care solicitau aproape un miliard de euro. Dintre acestea, 327 de cereri de finantare au fost respinse, 116 proiecte au fost deja contractate, alte 55 vor fi contractate in urmatoarele luni, iar restul proiectelor sunt in curs de evaluare. Proiectele contractate si cele ce vor fi contractate in perioada urmatoare solicita spre finantare 282,29 milioane euro, aproximativ 65% din fondurile disponibile. Acum, echipa ADR Centru se concentreaza mai mult pe activitatile pe implementare a acestor proiecte si pe monitorizarea platilor ce vor fi efectuate. Reducerea pe viitor a numarului de proiecte respinse, implementarea cu succes a proiectelor contractate, sunt aspectele care trebuie sa ne retina atentia”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Participantii la aceste evenimente vor analiza principalele probleme aparute in cadrul procesului de implementare a proiectelor contractate in cadrul programului REGIO, respectiv: derularea greoaie a procedurilor de achizitii publice in proiecte, nerespectarea graficelor privitoare la depunerea cererilor de rambursare, solicitarile de intocmire a unor acte aditionale in proiecte si dificultatile intampinate de solicitanti in obtinerea de credite pentru asigurarea cofinantarii.

Invitam publicul tinta interesat de aceste aspecte sa participe la cele trei seminarii destinate imbunatatirii procesului de absortie a fondurilor nerambursabile REGIO, organizate de ADR Centru, dupa cum urmeaza:

  • la Alba Iulia, in data de 29 iunie 2010, incepand cu ora 10, la Sala de Conferinte a Hotelului Parc;
  • la Sibiu, in data de 30 iunie 2010, incepand cu ora 10, la Sala Thalia;
  • la Targu Mures, in data de 1 iulie 2010, incepand cu ora 10, la Sala Mare de Sedinte din cadrul Consiliului Judetean Mures.

Alba Iulia, 28.06.2010