Domeniul 4.1 pentru finantarea nerambursabila a centrelor de afaceri – suspendat la nivelul Regiunii Centru

Practic, numai domeniul destinat reabilitarii siturilor industriale, a ramas deschis finantarii prin Programul Operational Regional la nivelul Regiunii Centru

S-au terminat fondurile pentru finantarea centrelor afaceri din Regiunea Centru, alocate Regiunii Centru pana in 2013. Incepand cu data de 1 noiembrie 2010, orele 12,00 a fost suspendat la nivelul Regiunii Centru procesul de depunere a cererilor de finantare in cadrul domeniului major de interventie 4.1 – „Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala”, anunta Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Un numar de 31 de proiecte au fost depuse pentru accesarea celor aproape 30 milioane euro fonduri nerambursabile disponibile prin programul Regio.

„Odata cu suspendarea acestui domeniu, mai avem deschis spre finantare doar domeniul destinat reabilitarii siturilor industriale. Celelalte domenii, destinate dezvoltarii microintreprinderilor, reabilitarii infrastructurii de turism, rutiere sau sociale au fost suspendate, deoarece fondurile alocate au fost depasite chiar si cu 150%, prin cererile de finantare depuse. Domeniul 4.1 a fost destinat crearii unor centre de afaceri, centre necesare pentru revitalizarea economiei locale si regionale. Constructia si darea in folosinta a unor cladiri de birouri, dotarea acestora la standarde europene, sunt premise necesare pentru dezvoltarea investitiilor locale, pentru crearea de noi locuri de munca si formarea unor resurse umane profesionale, elemente ce vor aduce un plus de valoare zonei,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 4.1 a fost lansata pe data de 25 aprilie 2008, iar bugetul alocat domeniului a fost de 29,31 milioane euro. De la lansare pana la data suspendarii au fost depuse la nivelul Regiunii Centru un numar de 31 proiecte care solicita spre finantare aproape de 123 milioane euro fonduri nerambursabile. Pe acest domeniu major de interventie a fost contractat un singur proiect in valoare de 11,03 milioane euro si alte cinci proiecte, ce solicita 10,1 milioane euro fonduri nerambursabile, se afla in prezent in etapa de precontractare, urmand sa semneze in curand contractele de finantare. Un numar de noua proiecte au mai ramas, la data suspendarii domeniului, in evaluare, alte 16 proiecte fiind respinse. Cele 9 proiecte ramase in prezent in evaluare solicita spre finantare peste 43 milioane euro fonduri nerambursabile. Bugetul proiectului a fost depasit de proiectele contractate, aflate in precontractare sau in evaluare, cu 34,68 milioane euro.

Singurul proiect contractat pana in prezent la nivelul regiunii, „Centrul de afaceri SIBIU”, urmareste construirea in municipiul Sibiu, a unei cladiri de 15 etaje ce va gazdui 52 de firme si se vor crea peste 480 locuri de munca.

Alba Iulia, 02.11.2010