Finantare pentru echipa de proiect a Polului de crestere Brasov

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea unui nou contract de finantare care va asigura sustinerea echipei desemnate pentru coordonarea si implementarea strategiei de dezvoltare durabila a Municipiului Brasov. Cererea de finantare cu titlul „Sprijin pentru coordonarea implementarii Planului Integrat de Dezvoltare al polului de crestere Brasov”, a fost depusa de ADR Centru la Ministerul Finantelor, Autoritate de Management a Programului Operational Asistenta Tehnica (POAT), fiind aprobata spre finantare in 28 decembrie 2009.

Proiectul, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POAT 2007-2013, va primi spre finantare 2.434.189,28 lei fonduri nerambursabile, la care se adauga, de la bugetul de stat, taxa pe valoare adaugata in valoare de 232.454,77 lei. Scopul proiectul este de a coordona pregatirea si implementarea Planului Integrat de Dezvoltare aferent polului de crestere Brasov, prin sprijinirea activitatii coordonatorului de pol si a personalului de sprijin al acestuia, care isi desfasoara activitatea in cadrul ADR Centru. Municipiul Brasov a fost desemnat ca pol de crestere prin HG nr. 998/2008 si HG nr. 1149/2008 si are alocat prin Programul Operational Regional, axa prioritara 1, un buget de 74,3 milioane euro fonduri nerambursabile. Cele peste 74 milioane sunt alocate reabilitarii infrastructurii urbane si imbunatatirii serviciilor urbane, inclusiv transportul urban, dezvoltarii durabile a mediului de afaceri si reabilitarii infrastructurii sociale, a locuintelor sociale, precum si pentru imbunatatirea serviciilor sociale din municipiul Brasov.

“Pe parcursul celor 36 de luni de activitate ale acestui departament, fondurile alocate municipiului Brasov trebuie sa fie absorbite in procent cat mai aproape de 100%. Planul Integrat de Dezvoltare a municipiului Brasov este amplu si complex, fiind format din mai multe proiecte complementare ce urmaresc dezvoltarea orasului. Pentru implementarea acestui plan avem o echipa noua, deoarece derularea proiectului trebuie urmarita indeaproape pentru a evita pierderea fondurilor. Prin desemnarea polilor de crestere de catre Guvernul Romaniei si finantarea lor de catre Uniunea Europeana se urmareste transformarea municipiilor, cum este Brasov-ul in cazul nostru, in orase competitive financiar, atat la nivelul tarii cat si la nivel european, conditii necesare pentru cresterea calitatii vietii locuitorilor si crearea de noi locuri de munca”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Contractul cu titlul „Sprijin pentru coordonarea implementarii Planului Integrat de Dezvoltare al polului de crestere Brasov” se va finaliza la data de 31 August 2012. Semnat in 28 Decembrie 2009, contractul de finantare avand codul SMIS 14410, incheiat de ADR Centru cu MFP pentru perioada 2009 – 2012, va fi finantat prin intermediul axei 1 a POAT „Sprijin pentru implementarea instrumentelor structurale si coordonarea programelor”, domeniul major de interventie 1.1 „Sprijin pentru managementul si implementarea instrumentelor structurale”. Fondurile aprobate spre finantare reprezinta un sprijin pentru coordonarea strategiei privind polii de crestere, prin sustinerea functionarii biroului coordonatorului de pol, acesta reprezentand un mecanism orizontal de coordonare a interventiilor finantate din instrumentele structurale pentru polii de crestere. Prin fondurile alocate prin POAT, Departamentul Coordonare Pol de Crestere din cadrul ADR Centru va implementa strategia de dezvoltare a Municipiului Brasov si va urmari absorbtia celor 74,3 milioane euro fonduri nerambursabile alocate municipiului pentru dezvoltare prin Programul Operational Regional.