FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU REABILITAREA DRUMULUI JUDETEAN CARE LEAGA MARGINIMEA SIBIULUI DE VALEA SEBESULUI

Un nou contract de finantare nerambusabila, prin Programul Operational Regional – REGIO, a fost semnat joi, 12 martie 2009, la ora 14, in sediul Primariei comunei Jina, judetul Sibiu. Acest proiect prevede „Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale si de turism in arealul turistic Marginimea Sibiului – Valea Sebesului (judetele Sibiu si Alba) – Modernizarea drumului de interes turistic DJ106E Jina – Sugag/Valea Sebesului/DN 67C”. Solicitantul finantarii este Judetul Sibiu, dar initiativa a fost realizata in parteneriat cu Judetul Alba. Depus de catre Consiliul Judetean Sibiu, proiectul are o valoare totala de peste 22 milioane lei, fiind solicitate prin finantare nerambursabila peste 17,8 milioane lei din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.

Semnarea contractului a avut loc in prezenta domnului Simion Cretu, director general ADR Centru, a domnului Martin Bottesch, presedintele CJ Sibiu si a domnului Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba. La semnare au mai fost prezenti si vicepresedintii CJ Sibiu, respectiv domnul Ioan Banciu si domnul Constantin Sovaiala, precum si domnul Constantin Jinar, primarul comunei Jina si domnul Iancu Beschiu, primarul comunei Sugag. Proiectul are un buget total de peste 22,12 milioane lei si isi propune reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale in arealul turistic Marginimea Sibiului – Valea Sebesului, prin imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, turistilor, bunurilor si a serviciilor in zona. Prin definitivarea acestui drum se va realiza o veritabila centura de ocolire a DN 1, printr-o zona deosebita, ce pastreaza nealterate traditiile romanesti, fapt pentru care este foarte cautata de turistii straini. Durata de realizare a proiectului este de 44 luni, din care perioada propriu zisa de implementare este prevazuta a fi de 28 luni, de la data semnarii contractului. Fondurile nerambursabile solicitate prin proiect vor fi alocate prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia /reabilitarea soselelor de centura” si vor fi gestionate prin intermediul ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Aceasta initiativa este menita sa ofere o noua dimensiune oportunitatilor turistice in zona cuprinsa intre Marginimea Sibiului si Valea Sebesului, pentru cei peste 800.000 de locuitori ai judetelor Alba si Sibiu, tinand cont de faptul ca in anul 2006 numai circa 5000 de turisti au vizitat aceste locuri. De aceea, in derularea proiectului sunt implicate autoritatile locale de nivel judetean din Sibiu si Alba, dar si Consiliile locale din comunele Jina si Sugag. Prin acest proiect se vor moderniza 10 kilometri de drum judetean si vor fi refacute 46 de podete tubulare, dintr-o regiune montana deosebita. Implementarea proiectului va trebui sa asigure valorificarea optima a intregului areal, in vederea dezvoltarii echilibrate a tuturor zonelor Regiunii Centru.

„Dupa semnarea, la sfarsitul anului trecut, a unui proiect prin care se asigura colaborarea tuturor celor sase judete din Regiunea noastra, iata ca vine randul parteneriatelor punctuale, menite sa asigure dezvoltarea durabila a unor zone bine delimitate si cu interese specifice. Atat judetul Alba, cat si judetul Sibiu, au deja in lucru proiecte finantate prin Programul REGIO, tot pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Necesarul de finantare pentru infrastructura de transport este mult mai mare, nu numai la nivelul acestor judete, ci in intreaga regiune, dar depindem de un buget limitat, pe care trebuie sa il consumam cu chibzuinta. Cu toate acestea, vorbim deja de initiative tot mai bine alese, de conlucrare si de responsabilitate, ceea ce ne dovedeste ca in Regiunea Centru se pot atrage cu eficienta fonduri publice nerambursabile. Acestea vor duce la cresterea calitatii vietii in zonele vizate de investitii si, in general, vor asigura imbunatatirea climatului economico-social la nivelul Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.