FONDURI REGIO PENTRU DOUA MARI MUNICIPII ALE REGIUNII CENTRU

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat joi, 20 noiembrie 2008, cererea deschisa de proiecte, cu depunere continua, pentru Axa Prioritara 1 a REGIO – Programul Operational Regional, „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, domeniul major de interventie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, sub-domeniul „Poli de dezvoltare urbana”. In cadrul acestui sub-domeniu pot depune cereri de finantare municipiile desemnate poli de dezvoltare urbana in Regiunea Centru, respectiv Tirgu Mures si Sibiu.

In cadrul acestui sub-domeniu, vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban); proiectele destinate dezvoltarii durabile a mediului de afaceri; precum si proiectele pentru reabilitarea infrastructurii sociale. Aceasta cerere deschisa se adreseaza celor 13 municipii desemnate ca poli de dezvoltare urbana prin H.G. nr.998/2008, pentru desemnarea polilor de crestere si a polilor de dezvoltare urbana, in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Suceava, Sibiu si Targu Mures. Ultimele doua municipii sunt importante orase ale Regiunii Centru care pot beneficia de finantare nerambursabila pentru proiectele depuse in cadrul sub-domeniului „Poli de dezvoltare urbana”.

La nivel national, alocarea financiara disponibila pentru aceasta cerere de proiecte este de 248,51 milioane euro, din care, Regiunii Centru ii revin 29,72 milioane euro (respectiv pentru Sibiu – 14,86 milioane euro si Targu Mures – 14,86 milioane euro. Solicitantii eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale din mediul urban, parteneriate intre acestea si judetul al caror resedinta o reprezinta sau asociatiile de dezvoltare intercomunitara in care acestea sunt membri.

Avand in vedere faptul ca incepand cu data de 2 decembrie 2008, se vor putea depune cereri de finantare pentru proiectele care se incadreaza in acest subdomeniu, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza cu potentialii beneficiari din aceste doua municipii intalniri pentru prezentarea Ghidului Solicitantului, a Planurilor Integrate de Dezvoltare precum si a proiectelor aferente acestora, pentru acest domeniu de finatare prin REGIO. Ghidul solicitantului poate fi consultat pe www.inforegio.ro si pe pagina ADR Centru, www.adrcentru.ro.

„Aceasta axa prioritara are ca scop cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii urbane, imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului. Pentru a contribui la o dezvoltare teritoriala echilibrata a tarii si pentru a evita cresterea disparitatilor interne, investitiile vor fi concentrate in acele orase care actioneaza ca poli regionali de crestere si iradiaza dezvoltare in zonele adiacente, acordand prioritate polilor de crestere localizati in regiunile si judetele cu un nivel de dezvoltare mai scazut in termeni de PIB si somaj. De aceea, este esentiala sprijinirea oraselor – poli de crestere si dezvoltare urbana pentru ca acestea sa-si indeplineasca functiile urbane, mai ales in cazul acelor orase polarizatoare, care au legaturi intense cu arealele inconjuratoare, a caror dezvoltare este dependenta de aceste orase. In acelasi timp, nivelul de dezvoltare al unei regiuni este direct influentat de nivelul de dezvoltare al oraselor mari, prin multitudinea de functii de grad superior pe care acestea le indeplinesc, acestea actionand ca poli regionali de crestere”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, sustinand importanta lansarii acestui sub-domeniu din cadrul Axei Prioritare 1 a programului REGIO.

Alba Iulia
24.11.2008