In cadrul Forumului Comunicatorilor Regio – A FOST PREMIAT PROIECTUL ASOCIATIEI DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA DIN REGIUNEA CENTRU

Saptamana trecuta peste 70 de persoane, comunicatori Regio din toata tara, s-au reunit la Targu Mures pentru a afla noutati despre stadiul Programului Operational Regional, in cadrul Forumului Comunicatorilor Regio, eveniment organizat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Evenimentul a reunit, timp de trei zile, reprezentanti ai administratiei publice locale, ai mediului privat, ONG-uri si mass-media, dar si reprezentantii ADR Centru si ai celorlalte agentii pentru dezvoltare regionala din tara si ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

La intalnire, reprezentantii ADR Centru au sustinut in fata comunicatorilor o prezentare a stadiului de implementare al Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru si au subliniat impactul rezultatelor obtinute prin diversele activitati intense de informare si publicitate a programului. In cadrul evenimentului a fost premiat proiectul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei”, prin care bazele operationale pentru situatii de urgenta din fiecare judet al Regiunii Centru au fost dotate cu echipamente. Premiul a fost acordat de catre AMPOR, pentru deosebita mobilizare de care au dat dovada autoritatile publice locale, fiind primul depus si implementat pe domeniul major de interventie 3.3, dar si pentru beneficiile obtinute de cetateni, acum la finalizarea cu succes al acestuia. Initiativa realizarii acestei baze regionale pentru situatii de urgenta a apartinut Presedintelui Consiliului Judetean Mures, doamna Edita Emoke Lokodi, care, la momentul constituirii asociatiei, in calitate de Presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, a insistat asupra constituirii rapide a asociatiei si stabilirea sediului acesteia la Targu Mures, solicitare sprijinita de experienta si colaborarea cu dr. Raed Arafat, care a pus la punct sistemul SMURD in acelasi oras. Prin acest proiect a fost extins serviciul de urgenta la nivelul intregii Regiuni de Dezvoltare Centru, pe baza asociatiei create intre judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Comunicatorii Regio au discutat si despre cele mai bune metode de informare si promovare pentru program. Din acest punct de vedere, domnul primar al orasului Rupea, Flavius Dumitrescu, subliniat buna colaborare avuta cu ADR Centru, fapt ce a dus la depunerea la timp a proiectului de reabilitare a cetatii din localitate. Pe de alta parte, reprezentantul Institutiei Prefectului Mures a subliniat derularea cu bune rezultate a programului in Regiunea Centru datorita permanentului flux de informatii actuale si utile venit de la ADR Centru.

„Ne bucuram ca munca noastra, alaturi de cea a echipelor din administratia publica locala si din cadrul altor parteneri, dau rezultate bune si ca aceste rezultate sunt apreciate. Incercam tot timpul sa transmitem potentialilor beneficiari si beneficiarilor informatii utile. Atat prin televiziune, radio sau presa scrisa, cat si prin website-ul agentiei, ADR Centru pune cu promptitudine informatiile disponibile la dispozitia celor implicati si interesati. Stim ca fondurile Regio sunt insuficiente pentru nevoile de finantare ale intregii regiuni, dar de peste 4 ani le oferim tuturor printr-un Catalog al Surselor de Finantare nerambursabile disponibile. In acest document promovam si informatii referitoare la alte fonduri nerambursabile se pot accesa prin alte programe. Acest catalog este editat lunar si contine o lista cu institutiile sau cu programele Uniunii Europene ce deruleaza fonduri nerambursabile, pentru ce fel de activitati se dau si ce conditii trebuie sa fie indeplinite pentru absorbtia lor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 Alba Iulia, 28.06.2010