INSTRUIRI DESTINATE INTREPRINZATORILOR DIN REGIUNEA CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in parteneriat cu SC Gaia Consulting Group SRL, a organizat vineri, 20 februarie 2009, in Sala de conferinte a Extensiei Universitatii Babes-Bolyai din municipiul Gheorgheni, judetul Harghita, seminarul “Oportunitati de finantare in anul 2009”. Evenimentul, destinat instruirii intreprinzatorilor din municipiul Gheorgheni, s-a axat pe prezentarea surselor de finantare nerambursabila, precum si serviciile disponibile de sprijin pentru IMM-uri.

Organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Harghita si al Primariei municipiului Gheorgheni, evenimentul se inscrie in seria de activitati destinate sustinerii IMM-urilor din aceasta zona si din intreaga Regiune Centru. Incepand cu ora 11.00, circa 70 de participanti, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai firmelor din judetul Harghita, precum si din mass-media, au fost prezenti la acest eveniment.
Lucrarile au debutat cu alocutiunile domnilor Simion Cretu, director general – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, Pál Árpád, deputat de Harghita si Zoltan Lazar, viceprimarul municipiului Gheorgheni. Principalul subiect abordat a fost identificarea oportunitatilor de finantare existente pentru IMM-uri, prin Programul Operational Regional. Au mai fost prezentate, de asemenea, alte surse de finantare active prin programe nationale sau internationale, disponibile pentru IMM-urile din Regiunea Centru, surse ce sunt cuprinse in Catalogul surselor de finantare, publicatie actualizata si transmisa lunar tuturor celor interesati, abonati pe site-ul ADR Centru. Serviciile de sprijin pentru IMM-urile din Regiunea Centru prin proiectul “BISNet Transylvania”, precum si alte programe si strategii ale ministerelor destinate imbunatatirii climatului economic au fost alte teme dezbatute cu interes de catre cei prezenti. Agenda seminarului a mai cuprins si alte informatii relevante din domeniul politicilor europene si a legislatiei europene, de interes pentru mediul de afaceri.
In urma chestionarelor de evaluare aplicate participantilor la reuniune, a rezultat ca toti cei prezenti au fost foarte interesati de tematica intalnirii. Subiectele prezentate s-au dovedit a fi foarte clare pentru ei, manifestandu-si in acelasi timp dorinta de a afla mai multe despre legislatia care se aplica in domeniul fondurilor nerambursabile.
„Acest gen de seminarii este foarte util si important in aceasta perioada. Exista o nevoie constanta de programe si proiecte bune, de finantare nerambursabila, de identificare a celor mai bune oportunitati si resurse, la nivelul tuturor IMM. Prin acest gen de intalniri, ADR Centru urmareste stabilirea unor contacte cu potentiali beneficiari, pentru promovarea oportunitatilor de finantare si a sprijinului acordat prin
Programul Operational Regional de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei. De asemenea, in acest mod se realizeaza o informare constanta cu privire la posibilitatile de dezvoltare a afacerilor. Speram ca acest gen de intalniri sa se materializeze in cat mai multe proiecte viabile si sustenabile, care sa genereze crestere economica si noi locuri de munca la nivelul Regiunii Centru”, a declarat, la incheierea acestui seminar, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia, 25.02.2009