Invitatie pentru jurnalistii Regiunii Centru – vizita la proiect

Miercuri, 30 septembrie 2009, jurnalistii Regiunii Centru sunt invitati sa participe, incepand cu ora 10,00, la vizita de lucru organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in parteneriat cu Consiliul Judetean Alba, la proiectul ce vizeaza reabilitarea drumului Aiud – Buru, finantat prin Programul Operational Regional. Pentru implementarea transparenta a fondurilor, dar si pentru a putea aprecia evolutia lucrarilor efectuate la fata locului, jurnalistii vor putea sa participe si sa puna intrebari invitatilor ce reprezinta cele doua organizatii implicate in proiect, respectiv domnului Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, in calitate de beneficiar al proiectului, si domnului Simion Cretu, director ADR Centru, in calitate de autoritate ce urmareste implementarea corecta a proiectului.

Contractul de finantare nerambusabila, prin care se solicita o suma de 21.943.167 lei finantare nerambursabila, acordata de catre Uniunea Europeana, a fost semnat in 8 octombrie 2008 la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Proiectul a fost depus de catre Consiliul Judetean Alba si prevede „Valorificarea potentialului turistic si economic al Vaii Aiud, prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107 M”. Principalul obiectiv al proiectului este imbunatatirea accesului pe Valea Aiudului, a mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor pentru stimularea dezvoltarii economice durabile a zonei. In luna aprilie 2009, ADR Centru a avizat cererea de prefinantare a proiectului, in valoare de 3.367.318,05 lei, iar predarea amplasamentului catre firma de constructii pentru executarea lucrarilor a avut loc in luna iulie 2009. Conform informatiilor furnizate de catre CJ Alba, pana in prezent au fost realizate urmatoarele lucrari: 19.873 metri liniari de caseta pentru largirea carosabilului, 85 metri liniari zid de sprijin si au fost ridicati 130 metri liniari de fundatii ale zidurilor. S-au executat, de asemenea, 8.936 metri liniari de santuri de pamant, s-au decomaltat toate podetele existente si au fost demarate lucrarile la poduri.

„In procesul de implementare a unui proiect finantat prin fonduri nerambursabile intervin diversi factori care ingreuneaza de obicei lucrarile, umani, de mediu sau birocratici. Insa beneficiarii, prin proiectele elaborate si contractate, se obliga sa respecte termenele de livrare, indicatorii estimati si un grafic de activitati. Pe masura ce evolueaza lucrarile, expertii ADR Centru efectueaza vizite la fata locului si rapoarte de progres, se fac plati in urma analizei documentelor si se ramburseaza banii. Fiecare indicator stabilit in proiect trebuie atins pentru a putea fi efectuata plata integrala a proiectului. De aceea, autoritatile care au deja experienta in derularea proiectelor din alte cereri de finantare, incearca sa estimeze corect timpul, sursele si impedimentele care se pot ivi. Nu e usor, e drept, dar sunt totusi fonduri nerambursabile si controlul destinatiei acestora este foarte normal” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Fondurile nerambursabile solicitate prin proiect vor fi alocate prin POR – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura” si vor fi gestionate prin intermediul ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Conform indicatorilor din proiect, prin reabilitarea infrastructurii DJ 107M se va realiza repararea a 6 poduri, 82 podete vor fi refacute, reparate sau largite, se va reduce timpul de parcurgere a acestei zone cu circa 30 minute, se vor crea 25 pensiuni agroturistice si cel putin 25 noi locuri de munca.

In vederea bunei desfasurari a evenimentului, va rugam sa va exprimati optiunea de a participa la vizita de miercuri, 30 septembrie 2009, pana marti, 29 septembrie 2009, ora 12. Se asigura transport si servicii de catering pentru participanti. Plecarea delegatiei in vizita pe teren va avea loc miercuri, 30 septembrie 2009, ora 10, de la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Atasam agenda acestei actiuni de promovare a REGIO.

Alba Iulia
25.09.2009