Modele de imbunatatire a atractivitatii zonelor rurale dezbatute la Riga – Letonia, in cadrul celei de a doua intalniri de lucru a proiectului GRISI PLUS

Continuand linia de reprezentare a Regiunii Centru in cadrul proiectelor de cooperare interregionala europeana, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru implementeaza incepand cu luna ianuarie a acestui an proiectul “GRISI PLUS – Geomatica si Solutii Informatice pentru Zonele Rurale”, finantat de Comisia Europeana in cadrul programului INTERREG IV C.

Proiectul GRISI PLUS abordeaza procesul de dezvoltare regionala dintr-o perspectiva noua, utilizand informatiile de tip geografic, procesate cu ajutorul unor sisteme si aplicatii informatice specifice, pentru imbunatatirea nivelului de atractivitate economica a zonelor rurale din Europa. Pe durata celor 3 ani de desfasurare a proiectului, cei 14 parteneri proveniti din 11 State membre ale Uniunii Europene, printre care se numara si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, vor identifica si impartasii cele mai bune practici din acest domeniu si vor depune eforturi pentru promovarea activitatilor si rezultatelor acestui proiect.

Principala sesiune de dezbateri a proiectului, destinata impartasirii celor mai bune experiente in domeniul utilizarii instrumentelor geomatice pentru imbunatatirea atractivitatii zonelor rurale din Europa a avut loc in cursul saptamanii trecute la Riga in Letonia. In cadrul acestei sesiuni au fost prezentate si dezbatute peste 30 de modele de succes dintre care 3 au apartinut Regiunii Centru. Cele trei bune practici prezentate de ADR Centru in cadrul dezbaterilor au vizat: instruirea cadrelor didactice in intelegerea si utilizarea instrumentelor geomatice, prin proiectul ”GeoSpace”; stimularea spiritului antreprenorial in zonele rurale prin proiectul ”Rural-Manager” si dezvoltarea unei piete ocupationale alternative in zonele rurale, prin proiectul ”Noi oportunitati de ocupare in mediul rural prin Telework”. Intr-o faza ulterioara a proiectului fiecare regiune partenera a proiectului GRISI PLUS va analiza din punct de vedere al fezabilitatii si transferabilitatii aceste bune practici si va elabora un plan de implementare la nivel regional a exemplului cel mai potrivit si viabil.

„ Imbunatatirea gradului de utilizare a tehnologiei GIS in procesul de planificare si programare a dezvoltarii regionale dar si ca suport pentru luarea deciziilor la nivel politic si administrativ reprezinta un obiectiv mai vechi al ADR Centru, participarea in cadrul proiectul GRISI PLUS reprezentand o valoare adaugata in acest demers. Faptul ca bunele practici prezentate de noi in cadrul intalnirii de la Riga, au fost apreciate de partenerii straini reprezinta un bun rezultat, insa interesul nostru se concentreaza in mod special spre analiza si identificarea acelor bune practici, prezentate de partenerii nostri, ce vor putea fi transferate cu succes la nivelul Regiunii Centru. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca acest proiect vizeaza imbunatatirea gradului de atractivitate a zonelor rurale, Regiunea Centru detinand un potential urias in acest domeniu. Bunele practici impartasite in cadrul proiectului GRISI PLUS pot constitui un punct de pornire in valorificarea acestui potential”, a declarat Simion Cretu, Director General al ADR Centru.

GRISI PLUS este doar unul din cele 4 proiecte de cooperare interregionala finantate in cadrul programului INTERREG IV C al Comisiei Europene, implementate la nivelul Regiunii Centru de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Celelalte 3 initiative vizeaza domeniile: Imbatranire si declin demografic; Sanatate in alimentatie; si Instrumente financiare de tip Non-grant pentru intreprinderi.

Documente

Comunicat - Griysi