O batranete linistita, demna si sigura pentru 60 de persoane varstnice, prin fonduri nerambursabile REGIO

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea unui nou contract de finantare prin Programul Operational Regional, prin care se vor aloca peste 2 milioane de lei extinderii si modernizarii unui camin de batrani. Marti, 26 octombrie 2010, presedintele Asociatiei nonprofit AMICUS, domnul Csaba Vilmos Kardos, impreuna cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare nerambursabila a proiectului „Extindere camin de batrani”, din comuna Ceuasu de Campie, judetul Mures.

Datorita numarului mare de solicitari pentru acordarea protectiei sociale a persoanelor in varsta, Asociatia Amicus a depus in 2009 o solicitare de finantare nerambursabila, necesara pentru cresterea numarului locurilor de cazare, dotarea cu echipamente adaptate nevoilor persoanelor varstnice si imbunatatirea calitatii vietii acestora prin ingrijire si gazduire. Acestea sunt obiectivele propuse in cadrul proiectului, ce se va desfasura pe o perioada de 24 de luni. Cererea de finantare are o valoare totala de peste 3,5 milioane lei, din care 2,8 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila, iar peste 27 mii lei reprezinta contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile ale proiectului. La momentul actual, caminul detine 5 camere, cu 2 sau 3 locuri, impropriu dotate, o sala de mese fara bucatarie si o nisa de gatit. Mansardarea cladirii principale, extinderea printr-o noua cladire de doua etaje, crearea a 33 de camere, fiecare cu baie proprie, 62 de locuri, un centru medical, sala de gimnastica, bucatarie si sala de servirea a mesei, vor fi cateva din activitatile ce vor fi realizate prin acest proiect.

„Ne confruntam cu un fenomen de imbatranire generala a populatiei, la nivelul intregii tari. Cazurile persoanelor varstnice care nu reusesc sa traiasca in conditii decente, care trebuie sa se lupte cu singuratatea, sau pe care familia nu isi mai permite sa-i intretina, se vor inmulti, daca societatea nu va sprijini nevoile varstei a treia. Acest proiect raspunde unei nevoi reale cu care se lupta multe familii. Imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane care deja au muncit o viata intreaga, asigurarea unui trai in conditii decente, sigure, alaturi de persoane care au trait aceleasi experiente de-a lungul vietii, aceasta este unul dintre obiectivele programului Regio atins prin finantarea si implementarea acestui proiect”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale se finanteaza la nivelul Regiunii Centru prin domeniul major de interventie 3.2 al Programului Regio. Pana la data suspendarii acestui domeniu, 25.06.2010, la nivelul Regiunii Centru au fost depuse spre finantare un numar de 51 proiecte. Un numar de sase proiecte, cu o valoare nerambursabila solicitata de peste 3 milioane euro, au fost contractate pana in prezent si alte trei proiecte mai sunt in etapa de precontractare urmand sa semneze contractele de finantare in perioada urmatoare. Un numar de 10 proiecte au intrat in lista de rezerva a domeniului, urmand sa primeasca fonduri spre finantare in functie de bugetul disponibil. Alte 16 proiecte, ce solicita 8,16 milioane euro fonduri nerambursabile, au ramas in curs de evaluare, 15 cereri de finantare fiind respinse. Bugetul alocat Regiunii Centru pentru perioada 2007-2013 a fost depasit cu mai mult de 7 milioane euro, prin sumele solicitate spre finantare de catre cererile contractate si aflate in evaluare.

Alba Iulia, 26.10.2010