O noua invitatie pentru germani de a descoperi frumusetile Regiunii Centru

Timp de doua zile, 1 si 2 septembrie 2012, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat, pentru mii de locuitori din Landul Brandenburg – Germania, atractiile turistice si potentialul socio-economic al Regiunii Centru. Informatiile au fost oferite germanilor in cadrul evenimentului ”Zilele Brandenburg 2012”, desfasurat in localitatea Lübbenau/Spreewald. Regiunea Centru, care se afla la a doua participare de acest fel, a beneficiat de un stand gazduit in sectiunea speciala dedicata partene-rilor landului german, langa standurile a trei regiuni poloneze si in imediata apropiere a centrului de presa. Delegatia Cancelariei de Stat, condusa de Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, dom-nul Matthias Platzeck, a vizitat aceste standuri in cursul zilei de sambata, 1 septembrie 2012.

Peste 100.000 de vizitatori au participat la aceasta a XIII-a editie a evenimentului ”Zilele Landului Branden-burg-2012” – Brandenburg Tag, iar standul Regiunii Centru, fiind amplasat chiar in zona centrala a orasului gazda, Lübbenau, a beneficiat de o foarte buna expunere. Expertii ADR Centru au prezentat publicului larg oportunitatile, atractiile deosebite si traditiile din regiune, expunand materialele de prezentare ale celor sase judete – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si mai multe brosuri informative furnizate de MDRT. Astfel, germanii se pot declara mai bine documentati cu privire la dezvoltarea vietii economico-sociale in Regiunea Centru, deoarece au obtinut multe informatii despre posibilitatile de investitii si de petrecere a timpului liber in regiunea noastra, marea majoritate a materialelor de informare si promovare fiind editate in limba germana.
Multi locuitori si turisti din orasul german si-au manifestat dorinta de a vizita Romania, dupa ce au vazut stan-durile Regiunii Centru, in timp ce o alta parte, care deja au fost in Romania, au subliniat ca frumusetea locurilor si ospitalitatea oamenilor ii vor face sa revina cu placere in tara noastra. Succesul repurtat de catre Regiunea Centru s-a datorat, de asemenea, atat participarii si la editia precedenta, din 2010 a acestui eveniment, cat si a Biroului de reprezentare a Landului Brandenburg in Romania, partener traditional al ADR Centru. De fapt, prin acest Birou, au fost transmise concetatenilor germani detalii iesite din comun referitoare la atractiile regiunii noastre, filtrate chiar de propriile lor experiente in tara noastra.

”Prin participarea la aceasta manifestare dorim sa atragem cat mai multi turisti din Germania in regiunea noastra. De asemenea, un alt obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informatii si, in acelasi timp, de prezentare a oportunitatilor de investitii in Regiunea Centru, ca sa sustinem activitatile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativa. Suntem onorati de faptul ca domnul Matthias Platzeck, Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, acorda o mare importanta relatiilor noastre bilaterale. Am iden-tificat impreuna, in ultimii ani, mai multe metode prin care s-ar putea concretiza proiectele noastre viitoare, fie in domeniul dezvoltarii oraselor cu centre istorice, fie in domeniul utilizarii eficiente a energiilor regenerabile, precum si pe alte paliere. Prin schimbul de informatii, prin promovarea oportunitatilor noastre si beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom completa informatiile necesare pentru atragerea, in anii urmatori, de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regionala”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Standul Regiunii Centru a mai fost vizitat si de catre doamna Anita Tack, ministrul Mediului, Sanatatii si Protectiei Sociale din Cancelaria de Stat a Landului, care, de altfel, a participat si anul trecut la o misiune economica germana in regiunea noastra. De asemenea, presedintele Parlamentului Landului Brandenburg, domnul Gunther Fritsch, dar si multi parlamentari ai acestui land german prezenti la eveniment, au apreciat modul cum Regiunea Centru a evoluat, de la an la an si s-au bucurat ca acum cetatenii germani pot sa bene-ficieze de mai multe informatii, in special turistice, privind atractiile din regiunea noastr. Partenerii institutionali din acest land si-au manifestat intentia de a dezvolta noi proiecte bilaterale in viitor pe baza schimbului activ dintre cele doua regiuni.