Peste 2 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea a trei scoli din comuna Livezeni, Mures

Un nou contract de finantare semnat luni, 26 iulie 2010, orele 10.00, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, aloca Consiliului Local din Comuna Livezeni peste 2 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea a trei scoli. Proiectul „Extinderea si reabilitarea scolilor din Comuna Livezeni, judetul Mures”, depus spre finantare prin Programul Operational Regional, urmareste sa ofere noi conditii de studiu tinerilor ce frecventeaza scolile din Livezeni, Ivanesti si Poienita. Semnarea contractului de finantare a avut loc in prezenta domnului Vasile Tatar, primar al Comunei Livezeni si a domnului Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Uzura morala si fizica a celor trei scoli ce au fost construite intre anii 1934-1973, spatiile insuficiente si lipsa laboratoarelor precum si a dotarilor necesare pentru studiu au fost motivele principale ce au justificat depunerea acestui proiect de finantare. Prin acest proiect depus la sediul ADR Centru, Consiliul local al Comunei Livezeni urmareste sa imbunatateasca infrastructura educationala, sa mentina populatia comunei in zona si sa creasca numarul de elevi ce merg la scoala. Proiectul, finantat prin domeniul major de interventie 3.4 al Programului Operational Regional, are o valoare totala de peste 2,9 milioane lei, din care peste 2,1 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile solicitate, iar circa 43 mii lei reprezinta contributia Consiliului local la cheltuielile eligibile ale proiectului. Timp de 15 luni, perioada estimata pentru implementarea proiectului, beneficiarul va demara lucrarile de extindere a celor trei scoli, dar si de dotare a salilor de clasa si a laboratoarelor. Bugetul solicitat prin proiect este destinat lucrarilor de intarire a structurii de rezistenta, extinderea suprafetei construita cu peste 500 mp, realizarea unei instalatii de alimentare cu apa rece, calda si canalizare, reabilitarea retelei de alimentare cu curent electric si a instalatiei termice. De asemenea, la finalul proiectului, cei peste 200 elevii vor putea studia practic avand la indemana echipamentele moderne cu care vor fi dotate laboratoarele de biologie, chimie, fizica si de informatica.

„In aceste scoli alimentarea cu apa se realizeaza inca prin fantanile din curtea scolii, iar in 2 scoli grupurile sanitare sunt in afara incintei. Este evident ca acest proiect va aduce comunitatilor din cele trei sate, prin fondurile nerambursabile alocate, un aport de capital mai mult decat binevenit. Sper ca incepand cu viitorul an scolar elevii din cele trei localitati sa se bucure de ierni calduroase cu apa calda si de conditii de studiu decente pentru o unitate de invatamant. Nu este un caz singular in Regiunea Centru, dar astfel, prin aceste investitii din fondurile Regio, facem primii pasi in reducerea numarului lor. ADR Centru va sustine Consiliul Local Livezeni pe toata perioada implementarii pentru a fi si acesta un proiect de succes,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Cu acest proiect au fost semnate pana in prezent un numar de 9 contracte de finantare nerambursabila prin domeniul major de interventie 3.4 al Programului Regio. In urmatoarele 3-4 luni alte 15 proiecte prin care se urmareste reabilitarea unitatilor de invatamant din Regiunea Centru, vor semna contractele de finantare si vor putea demara implementarea proiectelor.