Peste 22 milioane euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea orasului Alba Iulia prin Programul Operational Regional

Miercuri, 15.09.2010, au fost semnate contractele de finantare pentru alte trei proiecte depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru de catre Municipiul Alba Iulia spre finantare, prin Programul Operational Regional. Contractele au fost semnate intr-un cadru festiv la „Traseul celor trei fortificatii”, de catre doamna Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru si de catre domnul Mircea Hava, primar al Municipiului Alba Iulia.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) al municipiului Alba Iulia cuprinde sapte proiecte, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport local, pentru reabilitare urbana, precum si pentru modernizare a serviciilor sociale. Valoarea totala a proiectelor depuse de municipalitatea albaiuliana este de peste 57,6 milioane euro, din care 45,98 milioane euro reprezinta suma nerambursabila solicitata de la programul REGIO. Pana acum au fost semnate sase dintre aceste proiecte, cel de-al saptelea fiind in prezent in faza de precontractare.

Cele trei proiecte contractate azi fac parte din acest planul integrat de dezvoltare si sunt finantate prin Domeniul 1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, al Programului Operational Regional, subdomeniul Centre urbane.

Prin contractarea proiectului de ”Modernizare a DN 1–E81 de la km 382+400 pana la km 385+160 –Str. Alexandru Ioan Cuza, inclusiv podul peste raul Ampoi si pasajul peste calea ferata Aba Iulia”, se vor finanta lucrari de redimensionare a carosabilului, a trotuarelor si spatiilor de parcare, se vor separa fluxurile pietonale si de biciclisti fata de cele auto. Bugetul solicitat, de peste 5,63 milioane euro, va asigura fondurile necesare pentru realizarea legaturii dintre zona rezidentiala Barabant si centrul municipiului Alba Iulia, precum si pentru preluarea traficului de pe soseaua nationala care leaga Alba Iulia de Cluj Napoca.

Proiectul „Lucrari de interventie la obiectivul DN1, Sebes-Alba Iulia, km 378+020, pasaj superior peste calea ferata Alba Iulia” urmareste imbunatatirea accesibilitatii in centrul urban albaiulian pentru fluidizarea traficului dinspre Sebes. Prin cele peste 3,09 milioane euro fonduri nerambursabile alocate prin program se va reabilita pasajul superior peste calea ferata Vintu de Jos-Alba Iulia, lung de 20m, cu cate o banda de circulație pe sens.

Cel de-al treilea contract semnat finanteaza proiectul ce urmareste „Reabilitarea centrului istoric Alba Iulia- Fortificatia de tip Vauban – cai de acces, iluminat exterior si mobilier urban zona interioara”. Peste 13,93 milioane euro fonduri nerambursabile solicitate vor fi utilizate in crearea, in interiorul cetatii, a cailor de acces, pistelor de biciclete, zonelor verzi si piatetelor. Proiectul prevede inclusiv realizarea unor cadre cu vegetatie, refacerea retelei de canalizare si reabilitarea retelei electrice. De asemenea, prin fondurile alocate se vor mai amenaja fantani arteziene in piateta din jurul monumentelor Loseneau si Custozza si se vor dota obiectivele cu arbusti ornamentali, proiectoare si mobilier urban.

„La finalizarea acestor proiecte, Alba Iulia isi va schimba imaginea pentru cetateni turisti si pentru cei ce trec prin oras. Prin cele sase proiecte semnate pana acum pe PIDU in cadrul Programului Regio, municipiul Alba Iulia se va dezvolta ca un centru de talie europeana. Astfel, Alba Iulia ar putea fi primul municipiu din Regiunea Centru in care proiectele de dezvoltare urbana vor prinde contur si vor sublinia sprijinul de care autoritațile locale beneficiaza prin Programul operațional Regional. Este importanta acum munca in echipa si colaborarea intre institutiile implicate in implementarea proiectului. Toate proiectele din Alba vor atrage ulterior alte fonduri, care vor crea locuri de munca si care, pe viitor, vor genera pentru Alba Iulia venituri financiare, stabilitate sociala si prestigiu,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.