PROGRAMUL REGIO FINANTEAZA DEZVOLTAREA SERVICIILOR PENTRU PERSOANE CU NEVOI SPECIALE DIN JUDETUL ALBA

Luni, 7 septembrie 2009, la ora 11.00, in sala de sedinte din cadrul ADR Centru a fost semnat un contract de finantare nerambursabila, prin Programul Operational Regional – REGIO, pentru imbunatatirea conditiilor de viata a persoanelor cu dizabilitati din judetul Alba. Titlul proiectului este „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba”, iar bugetul cererii de finantare este de aproape 3,5 milioane lei. Prin dezvoltarea acestui proiect sunt solicitate prin finantare nerambursabila peste 2,7 milioane lei din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.

Contractul de finantare pentru acest proiect a fost semnat de catre domnii Ion Dumitrel, presedinte CJ Alba si presedinte al CDR Centru, si Simion Cretu, director general ADR Centru. Beneficiarul acestei initiative este parteneriatul dintre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Alba, Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Aiud, Unitatea Administrativ Teritoriala Orasul Abrud, Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Blaj, Unitatea Administrativ Teritoriala Orasul Cugir si Unitatea Administrativ Teritoriala Orasul Zlatna. Proiectul a fost depus spre finantare prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 3, Domeniul Major de Interventie 3.2 – „Reabilitarea / modernizarea /dezvoltarea si echiparea serviciilor sociale”. Prin acest proiect vor fi infiintate 5 noi centre sociale multifunctionale, in localitatile Aiud, Abrud, Blaj, Cugir si Zlatna, centre care vor fi accesibile persoanelor cu dizabilitati din zona acestor municipii si orase. Se estimeaza ca prin acest proiect, de noile servicii integrate vor beneficia peste 1100 de persoane cu nevoi speciale, lucru care va ridica ponderea populatiei cu dizabilitati care va avea acces la servicii sociale de inalta calitate. Cele 5 centre vor avea o suprafata totala construita de peste 1350 metri patrati si vor acoperi necesarul de astfel de servicii pentru aproximativ 85% din suprafata judetului Alba. Beneficiarii proiectului au estimat ca, in faza de operare, aceste centre vor duce la crearea a 58 de locuri de munca. Proiectul are un buget total de peste 3,48 milioane lei, din care aproape 2,84 milioane lei sunt cheltuieli eligibile, fiind solicitate fonduri nerambursabile in suma de peste 2,78 milioane lei. Necesitatea proiectului a fost dictata de cresterea numarului de persoane cu nevoi speciale in judetul Alba si care trebuie sa beneficieze de conditii de trai decent si servicii specifice. Fondurile nerambursabile vor fi gestionate sub supravegherea ADR Centru, care are calitatea de Organism Intermediar pentru derularea programului REGIO in Regiunea Centru.

„Ne bucuram ca aspectele sociale sunt tratate cu mare atentie de autoritatile locale, judetene si orasenesti. Prin Programul REGIO sunt disponibile sume semnificative pentru domenii sociale, inclusiv pentru initiative cum este cea de la Alba, pentru dezvoltarea unor servicii specifice de inalta calitate. REGIO este un program care trebuie sa asigure dezvoltarea echilibrata a regiunilor romanesti, din toate punctele de vedere, inclusiv in privinta vietii economico-sociale la nivelul fiecarei unitati administrative”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.