PromoBio sprijina noile initiative in domeniul bioenergiei in Regiunea Centru si alte doua regiuni din Europa de Est

Prin proiectul PROMOBIO, finantat de Comisia Europeana, cu mai mult de noua sute de mii de euro, se intentioneaza sprijinirea initiativelor regionale in domeniul bioenergiei, in scopul facilitarii dezvoltarii de noi proiecte de afaceri in acest domeniu, in trei regiuni selectate din Polonia, Romania si Slovacia.

Pe parcursul celor trei ani de implementare, proiectul va sprijini in mod concret initiativele regionale ale autoritatilor locale si ale companiilor din cele trei regiuni din Estul Europei de dezvoltare a unor proiecte si afaceri pentru utilizarea biomasei. PromoBio va permite oferirea de consultanta si instruire companiilor si cadrelor didactice din cele trei regiuni tinta. Vor fi de asemenea identificate si prezentate bunele practici in domeniul bioenergiei din toate tarile care participa la proiect. Proiectul isi propune, totodata, sa stimuleze elaborarea si implementarea de politici specifice in domeniul bioenergiei in regiunile partenere, cu accent pe utilizarea biomasei forestiere. Implementarea proiectului presupune desfasurarea de multiple activitati precum: organizarea de workshop-uri privind politicile in domeniul energiei, intalniri individuale si consultanta pentru companii in vederea initierii de proiecte de afaceri, formare locala si internationala, pregatirea unor suporturi de curs si a unui ghid de bune practici pentru decidentii politici si pentru alti actori relevanti.

”Participarea noastra la proiectul ”PromoBio” se inscrie pe linia preocuparilor mai vechi ale ADR Centru in ceea ce priveste cresterea eficientei energetice si combaterea schimbarilor climatice si contribuie, prin activitatile prevazute, la atingerea celor 3 tinte stabilite prin Strategia Europa 2020. Vom asigura consultanta pentru cei interesati in cresterea eficientei energetice, reducerea emisiilor de carbon si in ridicarea ponderii resurselor regenerabile de energie in totalul energiei consumate. Regiunea Centru dispune de o cantitate semnificativa de biomasa, exploatata doar partial in scopuri energetice, in prezent. Proiectul PromoBio va ajuta companiile si decidentii regionali din Regiunea Centru sa mareasca gradul de utilizare a biomasei pentru producerea de energie, oferind sprijin autoritatilor publice locale si firmelor sa dezvolte politici regionale in domeniul bioenergiei, precum si noi proiecte de afaceri”, a declarat domnul Simion Cretu, directorul general al ADR Centru.

In prima etapa de derulare a proiectului, ADR CENTRU va realiza o analiza a potentialului bioenergetic in Regiunea Centru si un inventar al programelor si facilitatilor existente pentru stimularea producerii de energie din biomasa. Totodata, vor fi identificate si colectate exemple de bune practici in utilizarea biomasei, specifice fiecarei regiuni. Intr-o etapa ulterioara vor fi realizate planuri de actiune pentru cresterea utilizarii biomasei in regiunea noastra si in regiunile partenere din Slovacia si Polonia. In fiecare regiune vor fi selectate 3-4 proiecte pilot pentru care firmele initiatoare vor primi sprijin pentru realizarea studiilor de fezabilitate, instruire, vor participa la vizite de studiu si intalniri cu alti furnizori de biomasa. De programele de instruire care vizeaza cresterea valorificarii biomasei pentru producerea de energie vor beneficia formatori, personal din administratia publica locala si reprezentanti ai mediului de afaceri, in cadrul unor workshop-uri organizate in fiecare regiune partenera.

Proiectul “PROMOBIO – Promotion to Regional Bioenergy Initiatives” este finantat de catre Comisia Europeana prin programul ″Intelligent Energy Europe″ (contractul nr. IEE/10/470 SI2.593725). El a fost initiat de catre Institutul pentru Cercetari Forestiere – Metla din Finlanda si va fi implementat in parteneriat cu Centrul de Cercetari Tehnice VIT – Finlanda, Bioenergia 2020 – BE2020 – Austria, Agentia Nationala pentru Conservarea Energiei – Polonia, Universitatea de Agricultura Nitra – Slovacia si doi parteneri romani: Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Bugetul proiectului este de 922.797 euro, din care alocarea financiara pentru ADR Centru se ridica la 72.724 euro. La sfarsitul acestei luni, o delegatie ADR Centru va participa la Conferinta de lansare a proiectului, in Finlanda.

Pentru informatii suplimentare despre acest proiect va puteti adresa Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, Strada Decebal nr. 12, Alba Iulia, la: tel.: 0258818616, fax: 0258818613, email: office@adrcentru.ro, website oficial: www.adrcentru.ro. Site-ul proiectului va fi disponibil in curand la adresa: www.promobio.eu.