REGIUNEA CENTRU A STRALUCIT LA ZIUA REGIUNILOR

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia a participat cu succes, pe langa celelalte sapte Agentii din tara, la evenimentul “OPEN DAYS – Ziua Regiunilor”, organizat de MDLPL pentru a celebra Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor. Evenimentul a avut loc in data de 13 octombrie 2008, in Piata George Enescu din Bucuresti si a reflectat forta conceptului de dezvoltare regionala. Standul Regiunii Centru, organizat de ADR Centru, a fost bine pus in valoare datorita colaborarii celor sase judete – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – precum si datorita parteneriatului activ cu SC Jidvei SA.

Comisia Europeana, impreuna cu Comitetul Regiunilor, organizeaza anual „OPEN DAYS – Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor”. Tema evenimentului din acest an a fost „Regiuni si orase intr-o lume a provocarilor”, fiind reflectata intr-o serie de evenimente gazduite de statele membre ale Uniunii Europene. In acest context, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a organizat un eveniment pentru promovarea conceptului de dezvoltare regionala si a potentialului celor 8 regiuni din Romania, in data de 13 octombrie 2008, la Bucuresti, in Piata George Enescu. A fost pentru prima data cand si Romania a intrat in concertul natiunilor si regiunilor europene, peste 2000 de oameni participand la manifestarea din Bucuresti.

La aceasta manifestare a participat, cu stand propriu, si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru a prezenta publicului larg problemele punctuale ale dezvoltarii regionale durabile, precum si proiectele deja finantate din fonduri europene. Au mai participat, in calitate de invitati, reprezentanti ai administratiei publice locale, ai mediului de afaceri, ai organizatiilor neguvernamentale si mass media. Standul Regiunii Centru a fost pregatit pe baza materialelor de promovare specifice activitatii ADR Centru, precum si cu numeroase informatii furnizate de catre cele sase judete componente – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Ineditul standului Regiunii Centru l-a constituit proiectul „Drumul Vinului”, reprezentat de catre un important vector de imagine al acestei zone, respectiv SC Jidvei SA, care a oferit participantilor degustarea unor vinuri albe de mare calitate din Regiunea Centru.
Domnul Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, care a fost prezent pe parcursul intregii manifestari printre participanti, a declarat ca „Numai in acest fel se poate asigura promovarea eficienta a regiunilor de dezvoltare, a oportunitatilor de investitii si a punctelor de atractie din judetele fiecarei regiuni. Dezvoltarea regionala este unul dintre cele mai importante obiective nationale si cheltuirea eficienta a fondurilor europene prin Programul Operational Regional va duce la cresterea atractivitatii regiunilor romanesti. Pana la urma, dezvoltarea regionala inseamna dezvoltare economico-sociala prin promovarea diversitatii, a specificitatii si a traditiilor fiecarei regiuni a tarii”, a completat domnul ministru Laszlo Borbely. De aceea evenimentul a inclus o prezentare a traditiilor populare ale fiecarei regiuni, un „colt verde” destinat proiectelor cu componenta de mediu si un workshop destinat abordarilor multisectoriale in dezvoltarea regionala.

O actiune deosebita a Zilei Regiunilor organizata la Bucuresti a fost Expozitia cu lucrari de arta ale elevilor din scolile de arta din regiuni. In cadrul acesteia lucrarile elevilor din Regiunea Centru, de la Liceul de Muzica si Arte Plastice Alba Iulia, de la Liceul de Arta „Pallo Imre” din Odorheiu Secuiesc, de la Liceul de Arta din Sibiu, de la Liceul de Arta din Sfantu Gheorghe si de la Gimnaziul de Stat „Traian” din Tarnaveni au reprezentat un adevarat pol de atractie. Standul Regiunii Centru a fost personalizat si cu lucrarile de arta ale Monicai Dohotariu, de la Asociatia Artistilor Plastici Mures.

„Am avut onoarea de a participa la acest eveniment cu un stand bine structurat si am putut discuta deschis cu reprezentantii fiecarei Agentii pentru Dezvoltare Regionala, acum chiar de Ziua Regiunilor. Doresc sa felicit MDLPL pentru buna organizare a acestui eveniment in cadrul caruia, la 10 ani de la introducerea conceptului de dezvoltare regionala in Romania, am dezbatut problemele privind coeziunea teritoriala regionala si bunele practici in utilizarea fondurilor pentru dezvoltarea regiunilor. Orice astfel de actiuni de promovare sunt binevenite, in special in acest moment, cand Programul Operational Regional trece din faza de promovare in cea de implementare a primelor proiecte. Ne bucuram ca am primit sprijinul celor sase judete din Regiunea Centru – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – care conlucreaza eficient in procesul de promovare a oportunitatilor de dezvoltare regionala si am prezentat participantilor la manifestare cele mai importante realizari si atractii ale regiunii noastre. Doresc sa subliniez si sa multumesc pentru sprijinul activ primit de la profesionistii de la SC Jidvei SA, care vor face ca proiectul „Drumul Vinului” sa devina o emblema a Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa evenimentul „OPEN DAYS – Ziua Regiunilor.

Alba Iulia
15.10.2008