Regiunea Centru isi promoveaza oportunitatile de dezvoltare

 Activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru si parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg este binecunoscut si considerat un succes la Berlin. Domnul Lazar Comanescu a reprezentat Romania la Bruxelles, in 2008, atunci cand ADR Centru a beneficiat de sprijin din partea germana pentru a deschide un birou temporar mai aproape de institutiile UE. Tot domnia sa a participat si la intrevederea oficiala dintre Primul Ministru al Landului Brandenburg, domnul Matthias Platzeck, si presedintii celor sase judete din cadrul regiunii, care au vizitat orasul Potsdam in 2010, de aceasta data in calitate de ambasador pe postul pe care il detine si acum. Pe de alta parte, Ambasada urmareste cu atentie evolutia favorabila si dezvoltarea Regiunii Cen-tru, atat din punctul de vedere al absorbtiei de fonduri publice in investitii importante pentru infrastructura, cat si in privinta formarii profesionale si a dezvoltarii resurselor umane, factor foarte important pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor romani. Pe parcursul intrevederii de la ambasada romana au fost abordate teme referitoare la absorbtia fondurilor europene, la stadiul implementarii Programelor Operationale la nivelul regiunii, dar si la oportunitatile de investitii din regiune. In Regiunea Centru exista semnificative investitii germane, care ar mai putea atrage si altele, cu atat mai mult cu cat, in scurt timp, Regiunea Centru va avea unul din cele mai bune sisteme de infrastructura de transport din tara. Pe de alta parte, s-a discutat despre rolul si implicarea autoritatilor publice locale in dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, dar si al formarii profesionale in sistem dual, dupa model german, aspecte care sunt relevante in special la nivelul judetului Alba.

”Dupa intalnirile cu expertii germani, care ne-au vorbit despre crearea si functionarea parcurilor tehnologice, am participat la o intalnire de o cu totul alta factura la Ambasada Romaniei din Berlin. Sunt placut surprins sa aflu ca sunt cunoscute demersurile si initiativele noastre, dar sunt si mai bucuros ca am subliniat ca avem dorinta si vointa sa le continuam si sa le dezvoltam. Domnul Comanescu a precizat ca va face toate demersurile necesare pentru ca problemele comunitatii de afaceri germane din Romania sa fie rezolvate eficient. In acest sens, el ne-a felicitat pentru initiativa de a dezvolta scoala profesionala germana si pentru demararea autostrazii Sebes-Turda. Pe de alta parte, dansul a subliniat ca este de neconceput ca orasul Cugir, unde Daimler-Benz investeste milioane de euro, sa nu beneficieze de iesire la autostrada Sibiu -Orastie, problema pe care o va semnala la nivel diplomatic. Am prezentat Ambasadei Romaniei faptul ca judetul Alba nu este foarte mare si de aceea ne-am implicat doar in proiectele pe care le putem duce, deoarece nu dorim sa ne consumam resursele financiare fara o finalitate clara. Avem proiectul ALEA, pentru dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, avem proiecte de infrastructura si in domeniul social, dar preocuparea noastra de acum este sa formam tinerii dupa modelul scolii profesionale germane si sa reusim sa cream cel putin un parc tehnologic in judet, prin care sa transferam in practica rezultatele cercetarii”, a declarat domnul Florin Roman, vicepresedinte CJ Alba.

”Prin parteneriatul nostru de aproape 13 ani cu Landul Brandenburg, publicul german este tot mai documentat cu privire la posibilitatile de turism, dar si referitor la climatul economico-social din Regiunea Centru. Ambasada ne-a comunicat si faptul ca multi germani sunt mai bine informati despre posibilitatile de investitii si de petrecere a timpului liber in regiunea noastra, deoarece au primit materiale de informare editate de noi in limba germana. Domnul Lazar Comanescu a subliniat si importanta dezvoltarii de proiecte comune, intre Brandenburg si judetele din Regiunea Centru, subliniind in acest sens exemplul dat de ADR Centru pentru multe institutii europene, in domeniul dezvoltarii de parteneriate internationale. Am concluzionat ca, prin toata activitatea pe care o desfasuram, Regiunea Centru a evoluat, de la an la an si, in plus, prin activitatea si spri-jinul pe care il putem obtine din partea Ambasadei, cetatenii germani vor beneficia de mai multe informatii, in special turistice, privind atractiile din regiunea noastra. Seful misiunii noastre diplomatice din Berlin ne-a asigurat ca partenerii institutionali germani si-au manifestat intentia de a dezvolta noi proiecte bilaterale in viitor, pe baza schimbului activ dintre cele doua regiuni, Brandenburg si Centru", a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegatiei Regiunii Centru in landul german Brandenburg.