Regiunea CENTRU recunoscuta din nou de Uniunea Europeana

Eforturile Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, si implicit ale Regiunii Centru, sunt din nou recunoscute de catre Uniunea Europeana. In aceasta luna, Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU a devenit membra a Retelei Regiunilor Inovative din Europa – IRE. Acceptarea Regiunii Centru ca membra a IRE s-a datorat angajamentului facut de ADR CENTRU pentru realizarea unei strategii de invoare in domeniul energiilor regenerabile, prin proiectul „Resurse Regenerabile de Energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene”.

Acceptarea Regiunii CENTRU in reteaua IRE s-a realizat ca o recunoastere a eforturilor Regiunii CENTRU de intensificare a legaturilor dintre diferitii actori de la nivel regional in scopul stimularii inovatiei, in special prin dezvoltarea de legaturi stabile intre cercetare, mediul de afaceri si autoritatile locale si regionale. Un rol esential in dezvoltarea acestor procese il joaca proiectul „Resurse Regenerabile de Energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene”, proiect finantat prin Programul Cadru 7 al Comisiei Europene. Prin acest proiect ADR Centru si-a propus sa introduca inovarea ca un principiu director in dezvoltarea regionala, dar in special, in dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, propunand o abordare inter-regionala in transferul de cunoastere si tehnologie. Anuntul privind acceptarea aderarii Regiunii CENTRU la IRE a fost transmis de catre Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie al Comisiei Europene, d-nul Alberto Licciardello, ofiter de proiect al secretariatului IRE. Reteaua functioneaza din anii 90 si a reusit sa adune peste 235 de regiuni membre care si-au asumat urmatoarea misiune declarata: "Intarirea competitivitatii globale a regiunilor Europene prin promovarea politicilor de inovare si realizarea unei platforme unice pentru regiuni pentru a coopera si invata din experientele celorlalti." Scopul ei este de a facilita schimbul de experienta si bune practici intre regiunile Europei care tind sa-si dezvolte capacitatea de a sprijini procesele de inovare si competitivitatea firmelor din regiune prin implementarea si dezvoltarea de scheme si strategii de dezvoltare.

“Prin acceptarea Regiunii Centru la aceasta retea, regiunea va avea acces la toate informatiile tehnologice si inovatiile de ultima ora din toata Europa. Reteaua IRE este deschisa tuturor regiunilor din Europa care s-au angajat in dezvoltarea sistemelor de inovare regionale. Prin firme si ceilalti actori regionali, care lucreaza si interactioneaza intre ei, noi, ca regiuni, devenim principalii furnizori ai sprijinului in domeniul inovarii, prin transferul cunostiintelor si rezultatelor dobandite catre alti actori regionali interesati. Accesul la informatii noi si la noi tehnologii inovative reprezinta un atu important care ne va fi de folos in dezvoltarea economico-sociala a regiunii, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

In ultimii zece ani, regiunile membre IRE au acumulat o bogata experienta in ceea ce priveste activitatile si schemele de inovare regionale. Reteaua IRE le ofera actorilor europeni cu putere de decizie, precum si practicienilor din domeniul inovarii, accesul la cunoastere din toate colturile Europei. Serviciile oferite de Secretariatul IRE sunt reprezentate de realizarea de conferinte si workshop-uri in domeniul inovarii, identificarea de experti si parteneri, informatii personalizate asupra bunelor practici. IRE ofera regiunilor membre noi instrumente, scheme si oportunitati interregionale de a invata despre promovarea inovarii. Grupurile de lucru ale regiunilor lucreaza impreuna pe tematica sistemelor regionale de inovare, transfer de cunoastere si clustere inovative.