Reprezentantii Regiunii Centru vor analiza stadiul implementarii POR 2014-2020 si pregatirea regiunii pentru absorbtia de fonduri europene in anul 2017

Municipiul Sibiu va gazdui, maine, 22.11.2016, sedinta ordinara a forului decizional al Regiunii Centru. Reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru va avea loc in Sala Mare de Sedinte a Consiliului Judetean Sibiu, incepand cu ora 12. Membrii CDR Centru vor dezbate cele 9 subiecte propuse de catre ADR Centru pe Ordinea de zi a sedintei, punand accent pe analiza stadiului de pregatire a proiectelor ce vor fi finantate cu fonduri nerambursabile in anul urmator, urmand a fi adoptate si decizii privind actiunile ce vor fi intreprinse in ultimul trimestru al acestui an in procesul de dezvoltare regionala.
La aceasta intalnire de lucru, convocata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa reprezentantii celor sase judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale. Aceasta intalnire reprezinta si ultima reuniune de lucru a acestui for decizional regional din anul 2016.
Ordinea de zi a sedintei cuprinde proiectul de hotarare privind aprobarea Planului de lucru al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala CENTRU pentru anul 2017, precum si dezbateri privind implementarea fondurilor euro-pene 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, cu accent implementarea Programului Operational Regional 2007-2013. Trebuie remarcat faptul ca, in Regiunea Centru, in precedenta perioada de finantare au fost derulate prin toate programele de finantare peste 12.000 proiecte, a caror valoare totala este de peste 6 miliarde euro, din care au fost atrase fonduri nerambursabile de peste 3,7 miliarde euro.
Discutiile vor viza si informarea reprezentantilor administratiei publice locale cu privire la stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, inclusiv asupra stadiului in care s-a ajuns cu elaborarea Concept Note-ului regional. Acest document de planificare a ajuns in stadiu final de ela-borare si participantii vor discuta asupra variantei de lucru a Documentului Cadru pentru Strategia de Cerce-tare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta, precum si despre constituirea Consortiului Regional de Inovare, care va avea loc in luna decembrie 2016, pentru pregatirea implementarii cu succes Axei prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic din cadrul POR 2014-2020.
Alte puncte de pe Ordinea de zi a sedintei de marti de la Sibiu aduc in atentia membrilor CDR Centru il reprezinta propunerile de aprobare a proiectelor de hotarare privind aprobarea Bugetului multianual de venituri si cheltuieli al ADR Centru pentru perioada 2017-2019, pentru aprobarea Contractului Colectiv de Munca incheiat intre ADR Centru si Sindicatul Centru, precum si cel referitor la aprobarea participarii ADR Centru ca partener in proiectul InnoCap Transylvania – ”Servicii pentru consolidarea capacitatii de management al inovarii a IMM-urilor din macro-regiunea 1 din Romania”. Tinand cont de faptul ca, recent, a fost analizata si pregatirea regionala in domeniul accesarii de fonduri pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, in cadrul sedintei de la Sibiu participantilor le va fi prezentat MasterPlanului General de Transport (MPGT) al Romaniei, varianta finala aprobata prin Hotarare de Guvern in septembrie 2016. Reamintim ca, in cursul acestei luni, la Sugas Bai (Covasna) a avut loc o intalnire a presedintilor Consiliilor Judetene din regiune, in cadrul careia s-a discutat despre pregatirea de proiecte pentru investitii in infrastructura rutiera regionala, tinand cont de impor-tanta dezvoltarii acestei componente la nivel regional. Corelarea acestor proiecte se va face conform preve-derilor MPGT, document conform caruia, in urmatorii ani, Regiunea Centru va beneficia de cea mai buna conectivitate cu celelalte regiuni europene.

Materialele pentru aceasta sedinta a CDR Centru se regasesc pe pagina www.adrcentru.ro, sectiunea Despre noi.

 

Alba Iulia, 21.11.2016