Reuniune importanta pentru corelarea proiectelor finantate din fonduri europene

Marti, 11 martie 2008, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia va avea loc o importanta intalnire a reprezentantilor Organismelor Intermediare si ai institutiilor din Regiunea Centru care sunt responsabile cu implementarea fondurilor europene. In cadrul acestei intalniri se va analiza oportunitatea incheierea unei Conventii de Colaborare in vederea asigurarii unei cat mai bune absorbtii a banilor pe care Uniunea Europeana ii pune la dispozitia Regiunii Centru.

Reprezentantii institutiilor care sunt implicate, la nivelul Regiunii Centru, in absorbtia fondurilor europene se reunesc din nou la initiativa ADR Centru. Aceasta intalnire are rolul de a coagula eforturile pe care le fac mai multe institutii pentru promovarea finantarilor acordate pentru dezvoltarea Romaniei, din fonduri publice ale Uniunii Europene. In plus, avand in vedere ca obiectivul tuturor alocarilor financiare il reprezinta dezvoltarea armonioasa a tarii noastre, este foarte important ca toate Organismele Intermediare care coordoneaza la nivel teritorial procedurile pentru accesarea de fonduri sa isi defineasca o strategie comuna. In cazul Regiunii Centru, aceasta strategie trebuie sa fie in concordanta cu obiectivele Planului de Dezvoltare Regionala 2007-2013.

„Aceasta intalnire va duce la imbunatatirea cadrului in care se realizeaza promovarea, accesarea si implementarea fondurilor europene. Astfel se va asigura eficientizarea utilizarii acestor fonduri. Subliniez ca trebuie sa asiguram complementaritatea proiectelor depuse spre finantare, deoarece, in foarte scurt timp, dupa implementarea proiectelor, va trebui sa estimam impactul pe care acestea l-au avut asupra vietii locuitorilor din Regiunea Centru. Noi, toti, cei care ne preocupam sa asiguram absorbtia fondurilor puse la dispozitie de Uniunea Europeana trebuie sa asiguram si corelarea tuturor initiativelor, astfel incat sa atingem cat mai curand acel nivel de dezvoltare pe care Uniunea Europeana il asteapta de la Romania”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la lansarea acestei initiative.

In cadrul acestei intalniri, ADR Centru va propune incheierea unei Conventii de Colaborare la nivel operativ, care va avea rolul de a asigura schimbul eficient de informatii si bune practici in privinta informarii prompte a potentialilor beneficiari de fonduri europene. In plus, aceasta Conventie va asigura si facilitarea colaborarii intre specialistii institutiilor semnatare, astfel incat sa se creeze o baza de date comuna cu potentiali promotori de proiecte.
La reuniunea de la Alba Iulia, care va avea loc in sala de sedinte a ADR Centru, din Piata Consiliul Europei nr 32D, incepand cu ora 11.00, si-au anuntat participarea, pe langa gazdele si organizatorii din cadrul ADR Centru, mai multi reprezentanti ai opt institutii specializate in coordonarea la nivel local si regional a finantarilor europene. Acestea sunt Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie Brasov, Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie Targu Mures, Organismul Intermediar pentru POS Mediu din Sibiu (din cadrul ARPM Sibiu), Organismul Intermediar Regional al POS DRU din Alba Iulia subordonat Ministerului Muncii, Organismul Intermediar Regional al POS DRU Centru din Alba Iulia, subordonat Ministerului Educatiei, Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic cu sediul in Brasov, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica – Organism Intermediar pentru POS CCE Axa 2 din Alba Iulia si Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 7 Centru, din Alba Iulia.

Alba Iulia
10.03.2008