S-AU INCHEIAT DEPUNERILE DE PROIECTE PE DOMENIUL 5.1 AL PROGRAMULUI OPERATIONAL REGIONAL DIN REGIUNEA CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta ca, incepand cu data de 30.07.2009 ora 16,00, a fost suspendata depunerea de cereri de finantare pentru Regiunea Centru, pe domeniul major de interventie 5.1 al Programului Operational Regional. Un numar de 33 proiecte au fost depuse pe axa destinata dezvoltarii durabile a turismului in vederea restaurarii si valorificarii durabile a obiectivelor de patrimoniu cultural si pentru crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe din Regiunea Centru.

Cererile de finantare depuse de catre potentialii beneficiari pe acest domeniu si-au propus ca activitati restaurarea si reabilitarea centrelor istorice, cetatilor medievale, a conacelor, manastirilor, bisericilor si a altor obiective istorice cuprinse in lista de patrimoniu national. Pana in 29.07.2009 au fost depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru un numar de 23 proiecte din care 8 au fost respinse. Doua proiecte au fost contractate pana in prezent pe acest domeniu, suma solicitata ca finantare nerambursabila de cele 2 proiecte fiind de 13,34 milioane euro. Cele 13 proiecte ramase in etapa de evaluare pana la 29.07.2009 solicitau spre finantare peste 29,67 milioane euro. Din cele 33 proiecte depuse pana la inchiderea termenului limita, proiectele care vor trece toate etapele de evaluare si vor fi propuse spre finantare dar care, prin epuizarea fondurilor alocate domeniului, nu vor mai avea buget disponibil vor intra pe lista de rezerve urmand ca in cazul unei realocari a fondurilor sa fie contractate in functie de criteriul primul venit primul servit.
Decizia suspendarii depunerii de proiecte a fost luata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei datorita depasirii, prin proiectele contractate sau aflate in evaluare, a bugetului alocat domeniului cu mai mult de 150%. Bugetul de 25,15 milioane euro disponibil ca finantare nerambusabila a fost depasit in 29.07.2009 ca suma solicitata spre finantare cu peste 18 milioane euro.

“Este un alt domeniu unde fondurile alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei s-au dovedit insuficiente. Dezvoltarea punctelor de atractie turistica este un obiectiv pe care l-au adoptat toate judetele regiunii, mai ales fiindca este un factor care stimuleaza cresterea economica si veniturile tuturor. Solicitantii care au depus cereri de finantare pe acest domeniu urmaresc prin proiecte, extinderea sezonului turistic si cresterea numarului de turisti, prin valorificarea potentialului turistic cultural, local si regional, pe piata turistica nationala si internationala, unde exista o concurenta acerba”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Depunerea de proiecte pentru domeniul 5.1 a fost lansata in urma cu un an, in 14 martie 2008. In cadrul acestui domeniu major de interventie, se finanteaza proiectele care au ca obiectiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea si protejarea monumentelor istorice. Cele doua proiecte aprobate spre finantare vor reabilita Centrul istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul Nordic Fortificatia de tip Vauban din Alba Iulia, cai de acces, iluminat si mobilier urban specific, respectiv reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice in orasul Rupea.