S-au terminat fondurile pentru finantarea centrelor de afaceri din Regiunea Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta ca, incepand cu data de 01 noiembrie 2010, orele 12,00, se suspenda la nivelul Regiunii Centru procesul de depunere a cererilor de finantare in cadrul domeniului major de interventie 4.1 „Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala”. La data de 05 octombrie 2010 proiectele depuse spre finantare pe acest domeniu solicitau cu 85% mai mult decat bugetul alocat Regiunii Centru prin Programul Operational Regional 2007-2013.

Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 4.1 a fost lansata pe data de 25 aprilie 2008, iar bugetul alocat domeniului a fost de 29,31 milioane euro. De la lansare pana in prezent au fost depuse la nivelul Regiunii Centru un numar de 26 proiecte din care 13 au fost respinse. Pe acest domeniu major de interventie a fost contractat un singur proiect in valoare de 11,03 milioane euro. Alte doua proiecte ce solicita 4,40 milioane euro fonduri nerambursabile se afla in prezent perioada de precontractare si vor semna in curand contractele de finantare. Cele 10 proiecte ramase in evaluare solicita spre finantare suma de 45,59 milioane euro, conditii in care bugetul alocat acestui domeniu este depasit cu 31,71 milioane euro.

„Acest domeniu finanteaza proiecte de anvergura care au ca scop atragerea investitiilor, revigorarea si dezvoltarea economiei locale si regionale. Prin proiectele de creare a centrelor de afaceri, beneficiarii vor asigura IMM-urilor, sau altor tipuri de organizatii de pe piata locala sau nationala, o serie de facilitati si spatii pentru desfasurarea de activitati economice de productie sau de prestari servicii. Aceste fonduri nerambursabile sunt alocate pentru crearea mediului propice dezvoltarii investitiilor locale, pentru crearea de noi locuri de munca, precum si pentru cresterea calitatii resurselor umane si materiale din zona de implementare a proiectului,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Singurul proiect contractat pana in prezent la nivelul regiunii, „Centrul de afaceri SIBIU”, a fost depus spre finantare la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru in cursul anului 2008. Acesta urmareste prin activitatile propuse realizarea unei infrastructuri de afaceri care sa duca la imbunatatirea productivitatii muncii si a calitatii produselor si serviciilor, dar si valorificarea resurselor materiale si a fortei de munca locale. Solicitand o suma de peste 46 milioane lei ca fonduri nerambursabile, alocate prin domeniul 4.1 al Programului Operational Regional, beneficiarul urmareste construirea unui centru de afaceri modern ce va functiona in municipiul Sibiu prin construirea unei cladiri de 15 etaje. La doi ani de la incheierea acestui prim proiect contractat, beneficiarul estimeaza ca centrul va gazdui 52 de firme si se vor crea peste 480 locuri de munca.

Alba Iulia, 12.10.2010