SE CAUTA SOLUTII PENTRU PREVENIREA DECLINULUI DEMOGRAFIC AL REGIUNII CENTRU

Reprezentantii ADR Centru au fost prezentila la Maastricht (Olanda), unde s-a desfasurat Conferința de lansare a proiectului DART (Declining, Ageing and Regional Transformation). Proiectul, avand ca lider de proiect Banca de Investiții a Landului Brandenburg, este finanțat prin Programul Operațional de Cooperare Interregionala Interreg IV C al Comisiei Europene. Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru, alaturi de parteneri din 12 regiuni europene, participa la acest proiect care raspunde preocuparilor existente la nivelul Uniunii Europene și al statelor membre cu privire la problemele ge-nerate de imbatranirea demografica.

Europa se confrunta de mai mult timp cu un accentuat proces de imbatranire demografica, proces ce se va intensifica in urmatoarele decenii. Pana in anul 2030, fiecare a treia persoana din Uniunea Europeana va avea peste 60 ani. Regiunea Centru se numara printre regiunile din Europa afectate de acest proces de declin demografic și imbatranire. Ponderea populației de peste 65 ani din Regiunea Centru a crescut de la 9,7% cat era in anul 1990 la o valoare de 14,1% in anul 2009 și, potrivit unor proiecții demografice, in anul 2050, ar urma sa reprezinte peste 31% din populația totala a regiunii. Transformarile demografice preconizate vor avea implicații majore pe termen mediu și lung in toate domeniile economico-sociale și vor influența semnificativ deciziile autoritaților la nivel național, regional și local. ADR Centru a tras un semnal de alarma in privinta schimbarilor demografice din Regiunea Centru si in cadrul Conferintei Regionale „Schimbarile demografice si consecintele asupra dezvoltarii regionale – Influente asupra proiectelor finantate prin Programul Operational Regional“, organizata in perioada 20-22 mai 2009, in parteneriat cu Ministerul Federal al Economiei si Tehno-logiei din Landul Brandenburg si cu Reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat al landului german in Re-giunea Centru. Concluziile conferintei au sensibilizat autoritatile publice locale din Regiunea Centru cu privire la evolutiile demografice si efectele acestora in diferitele domenii ale vietii socio-economice.

Proiectul DART, care cauta solutii pentru prevenirea declinului demografic, a debutat in noiembrie 2009 si se va derula pe perioada a 36 de luni, avand alocat un buget total de peste 2 milioane euro pentru cei 14 parte-neri. Scopul proiectului este de a identifica si formula, intr-o abordare integrata, propuneri de politici menite sa preintampine problemele cauzate de imbatranirea demografica. Identificarea unor solutii si transpunerea acestora in fapt va fi realizata prin schimburi de bune practici intre parteneri, dezvoltarea de noi produse și servicii pentru pastrarea calitații vieții și elaborarea unui set comun de standarde și indicatori privind calitatea vietii in regiunile participante.

„Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de partener al proiectului DART, și-a propus ca, in cooperare cu autoritațile publice și organizatiilr interesate din Regiunea Centru, sa se implice activ in identifi-carea unor soluții eficiente, sustenabile, la problemele cauzate de imbatranirea populatie. In cadrul Conferinței de lansare a proiectului, ADR Centru a prezentat aspectele demografice actuale ale regiunii noastre, evoluțiile pe care le-am prognozat pentru urmatoarele decenii, precum și cateva posibile direcții de acțiune de urmat la nivel regional și local”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Conferinta de lansare a proiectului a fost urmata de ședința Comitetului de Coordonare, in cadrul careia s-au discutat chestiuni legate de implementarea proiectului și aspecte referitoare la pregatirea urmatoarei intalniri de lucru a partenerilor. Aceasta a fost programata sa aiba loc in luna septembrie 2010, in localitatea Kranj (Slovenia) și se va axa pe definirea unei economii inovative in relație cu declinul demografic.