Se schimbă lumina în Gheorgheni, cu fonduri europene Regio

Azi, 14.11.2019, s-a alocat o nouă finanțare nerambursabilă pentru municipiul Gheorgheni, Harghita. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Nagy Zoltan, primarul municipiului Gheorgheni și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru în cadrul unui eveniment public, alături de vicepreședintele CJ Harghita – domnul Barti Tihamer; precum și primarul municipiului Miercurea Ciuc – Raduly Robert Kalman. În Sala mare de ședințe a Consiliului Județean Harghita, în cadrul dezbaterii privind impactul local al fondurilor europene, în fața a mai mult de 70 participanți, evenimentul de semnare a primului contract din Regiunea Centru pentru eficientizarea iluminatului public a fost foarte apreciat de publicul larg. Acest proiect completează lista proiectelor deja contractate în municipiu, care include două proiecte de creștere a eficienței energetice a Casei de Cultură și a internatului Colegiului Batthyany, alte trei proiecte de reabilitare termică a 19 blocuri, modernizarea Ambulatoriului de specialitate din municipiu, revitalizarea muzeului, dar și amenajarea unui parc pe Strada Constructorilor.

Buget și perioadă de finalizare:

Contractul are o valoare totală de peste 5,36 milioane lei, din care 5,17 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile solicitate (respectiv 1.113.036 Euro, la cursul din luna ianuarie 2018: 1 euro-4,652 lei lei). Finanțarea nerambursabilă se va aloca din bugetul Regiunii Centru alocat prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor-Iluminat public”. Data la care este estimată finalizarea proiectului cu titlul ”Eficientizarea iluminatului public din Municipiul Gheorgheni” este 31.10.2022.

Până azi, în ultimii ani, am semnat cu municipiul Gheorgheni nouă contracte de finanțare nerambursabilă. Marea majoritate a lor sunt pe eficiență energetică și de aceea considerăm că la finalizarea lor, pe lângă un mediu plin de aer curat, locuitorii vor avea blocuri cu fațade noi, spații verzi, profitând astfel de beneficiile lor complementare. Pe lângă beneficiile de care se va bucura fiecare cetățean sau turist ce vizitează localitatea, vorbim și de valoarea finanțărilor nerambursabile atrase ce vor susține primăria în reducerea cheltuielilor din bugetul local, dar și realizarea unor investiții care poate nu intrau pe lista de urgențe a primăriei. Vorbim de 45,20 milioane de lei fonduri nerambursabile ce sunt alocate doar din bugetul POR 2014-2020, pentru realizarea celor 9 proiecte care au o valoare totală de 62,39 milioane lei”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Lucrări prevăzute în proiect:

Investiția propusă constă în schimbarea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED. Se vor schimba un număr de 1.161 corpuri de iluminat existente pe stâlpi existenți și se vor monta 25 de stâlpi noi cu 25 de corpuri de iluminat. Corpurile de iluminat vor fi prevăzute și cu sistem de telegestiune, respectiv fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual.

Prin realizarea unui sistem de telegestiune la nivelul Municipiului Gheorgheni se vor putea transmite de la distanță comenzile de pornire, oprire și reducere a fluxului luminos la nivelul aparatelor de iluminat. Sistemul de control va permite și integrarea altor consumatori permanenți sau ocazionali și  fiecare dispozitiv va fi capabil să controleze și să monitorizeze consumul pentru sarcini electrice cuprinse cel puțin în intervalul 0W-1000W aferente acestuia. De asemenea, sistematizarea iluminatului public va fi realizată și pentru trecerile de pietoni fiind prevăzută modernizarea a 21 de treceri de pietoni din Municipiul Gheorgheni. Pentru fiecare trecere de pietoni, stâlpii amplasați în fața trecerii vor fi echipați cu un aparat de iluminat prevăzut cu dispozitiv de telegestiune a iluminatului public si senzor de detecție a mișcării. Acest sistem are rolul de a monitoriza, comanda și controla de la distanță aparatele de iluminat, într-un mod facil, pentru a permite efectuarea de intervenții prompte în caz de defecțiune, dar și pentru reducerea costurilor aferente consumului de energie electrică și a mentenanței sistemului de iluminat public aferent trecerilor de pietoni.

„Prin realizarea acestei investiții urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor financiare, dar și pentru a avea un sistem care va deservi populația pe o perioadă mai lungă de timp. Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranța și buna vizibilitate atât pentru toți conducătorii auto, cât și pentru cetățeni. E un proiect pe care l-am propus pentru ca toți cei peste 22 mii de cetățeni din municipiu să beneficieze de un sistem de iluminat public modern, eficient energetic, un serviciu public de calitate”, a declarat domnul primar Nagy Zoltán din Gheorgheni, după semnarea de azi a contractului de finanțare prin programul REGIO 2014-2020.