Seminar destinat problemelor si solutiilor identificate in implementarea proiectelor Regio din Regiunea Centru

Circa 40 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Regiunea Centru au participat, in data de 26 septembrie 2011, la seminarul „Implementarea proiectelor in cadrul Programului Operational Regional – proceduri, probleme si solutii” organizat de catre ADR Centru la Hotel Parc din Alba Iulia. Scopul evenimentului a fost de a se discuta despre aspectele legate de implementarea proiectelor contractate in cadrul Programului – probleme intampinate si solutii gasite pentru rezolvarea acestora, aspecte legate de procesul de achizitii publice si sistemul de corectii financiare aplicat in cazul in care aceste achizitii nu sunt realizate corespunzator, precum si masurile luate pentru prevenirea si sanctionarea neregulilor.

Participantii au analizat posibilitatile de imbunatatire a procesului de implementare si absorbtie a fondurilor disponibile prin Programul Operational Regional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru in calitate de beneficiari ai fondurilor programului. Temele dezbatute au vizat stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii si prezentarea principalelor probleme aparute in cadrul procesului de implementare a proiectelor contractate in cadrul Programului. Discutiile, moderate de catre conducerea ADR Centru si expertii institutiei, cu rol in procesul de informare, dar si de implementare a proiectelor, au subliniat solutiile si masurile luate pentru gestionarea corespunzatoare a acestor probleme si preintampinarea aparitiei altora de acelasi gen. Ca si probleme identificate in procesul de implementare au fost dezbatute: procedura de derulare a achizitiilor publice, realizarea graficelor in ce priveste depunerea cererilor de rambursare, solicitarea frecventa de acte aditionale, dificultate in obtinerea de credite pentru asigurarea cofinantarii. Puncte distincte in dezbateri au fost reprezentate de prezentarea sistemului de prevenire, constatare si sanctionare a neregulilor aparute in cadrul procesului de utilizare a fondurilor europene, pe baza prevederilor OUG 66/2011, precum si de modul de acordare a prefinantarii pentru proiectele Regio, pe baza Ordinelor 2359 si 2370 emise de Ministrul Finantelor Publice in luna iulie 2011, pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009.

„Am transmis reprezentantilor autoritatilor publice locale, responsabili cu derularea proiectelor finantate prin Regio, informatii noi si relevante despre aspectele pe care le urmarim in procesul de monitorizare. Astfel, partenerii nostri sunt in masura sa-si preintampine, sau sa-si rezolve eficient, problemele specifice implementarii proiectelor. Aproape fiecare beneficiar a intampinat greutati legate de anumite aspecte procedurale, pe care am vrut sa le discutam concret, pentru a le clarifica prin aceasta intalnire. Pana la urma, am reusit sa-i informam cat mai bine pe partenerii nostri, beneficiari in cadrul programului Regio, despre rigurozitatea in derularea achizitiilor publice si in respectarea graficelor de activitate. De fapt, respectarea tuturor procedurilor va face ca banii europeni sa fie cheltuiti transparent si in folosul direct al cetatenilor, indiferent de genul de proiect public implementat,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.