Transfer de experiență în procesul Dezvoltării Regionale acumulată în peste 25 de ani de activitate

ADR Centru România, pentru ADR Centru Republica Moldova

ADR Centru România a primit, în perioada 24-27 septembrie 2023, o delegație din partea ADR Centru – Republica Moldova, care au realizat timp de 3 zile, un intens program de schimb de informații, complet cu vizite la proiecte europene pentru o mai bună pregătire a perioadei de pre-aderare la Uniunea Europeană a omologilor de peste Prut. Pe parcursul acestor zile s-a discutat despre evoluția Regiunii Centru din România, care au fost premisele dezvoltării economice, etapele de elaborare a unei Strategii de Specializare Inteligentă, precum și organizațiile implicate în elaborarea documentelor de planificare și programare necesare în programele europene. 

La invitația Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru România, delegația ADR Centru ce are sediul în orașul Ialoveni, condusă de directorul Pavel Trofin a aprofundat alături de echipa de experți ai ADR Centru România, condusă de directorul general Simion Crețu, care sunt procedurile și documentele necesare în implementarea programelor și proiectelor europene. Pe parcursul acestei vizite în Regiunea Centru, specialiștii din cadrul ADR Centru – România au abordat, discutat și lucrat alături de reprezentanții echipei ADR Centru Moldova, pe următoarele subiecte: structură și proceduri de lucru în activitatea ADR Centru, proiecte și parteneriate, elaborarea documentelor de programare, a Strategiei de Specializare Inteligentă, etape și proceduri în evaluarea și implementarea proiectelor Programului Operațional Regional 2014-2020, atribuțiile AM și modul de elaborare a unui program de finanțare regional, respectiv a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Aderarea la Uniunea Europeană este lucrul pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova – un obiectiv pentru care colegii noștri de la ADR Centru din Moldova, alături de cei de la Chișinău, muncesc foarte mult. Sunt necesare de realizat multe reforme în vederea integrării.

În cei 25 ani de activitate ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, am crescut, ne-am dezvoltat și specializat în domeniile planificării și al coordonării de proiecte pentru procesul de dezvoltare regională. Pe parcursul acestor ani, echipa ADR Centru a fost angajată constant în elaborarea de documente de programare, precum și în evaluarea, implementarea și monitorizarea de proiecte cu finanțare europeană, în calitate de Organism intermediar al Programelor Operaționale Regionale 2007-2013, 2014-2020, iar începând cu anul 2020, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027.

În urmă cu 20 de ani și noi am beneficiat de sprijin pentru dezvoltare instituțională prin proiecte de twinning coordonate de către partenerii noștri din Germania. Acum este rândul nostru să transferăm mai departe, unei alte țări aflate la poarta Uniunii Europene cunoștințe, informații și experiențe privind procedurile de lucru europene.

Această vizită a reprezentat primul pas în cadrul unei cooperări pe care o vedem mai îndelungată, în perioada de pre-aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și după aceea. Am realizat un training intens pentru arăta partenerilor noștri care sunt pașii necesari în procesul de dezvoltare instituțională. Am discutat despre primele teme, pe baza cărora, în viitor, ne vom ajuta colegii și partenerii de peste Prut să costruiască o instituție puternică pentru a aborda problemele de dezvoltare care sunt în țara lor. Vom mai avea întâlniri de lucru pe parcursul anului 2024 și după aceea, astfel încât să transmitem omologilor noștri cât mai multe detalii despre modul cum funcționează o instituție care coordonează dezvoltarea regională”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru România și Regiunea Centru Moldova a fost demarat în anul 2012, fiind consolidat în timp prin dezvoltarea unor proiecte comune și prin vizite permanente ale factorilor de decizie politică sau reprezentanți ai autorităților publice locale în ambele țări. Colaborarea celor două Agenții de-a lungul acestor ani a generat un nivel ridicat de încredere și respect reciproc, un schimb eficient de bune practici, sprijin și susținere în evenimente comune și în promovarea ADR Centru și a regiunii moldovene pe piața europeană. Cel mai recent proiect, încheiat cu succes, a constat în îmbunătățirea activității operatorilor moldoveni din turism, care au învățat cum să-și dezvolte afacerile, cu sprijin partenerial din Regiunea Centru – România și din Landul Brandenburg – Germania. Pe viitor, ținând cont inclusiv de necesarul de cunoștințe de specialitate al echipei ADR Centru din Republica Moldova și de rezultatele obținute în susținerea mediului public și privat din Moldova, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru din România va dezvolta inițiative comune care să asigure un transfer benefic de bune practici către omologii din Republica Moldova.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, de aceea, o cât mai bună pregătire în domeniul fondurilor europene este necesară pentru a evita greșelile inerente ale începutului parcursului european și pentru a recupera cât mai mult din decalajul dintre regiunile din Moldova, raportat la regiunile din România și la cele europene. În 23 martie 2023, Consiliul European a reafirmat faptul că Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea și economia acestei țări și pentru a o ajuta pe calea sa către aderarea la UE. Toate informațiile transmise pe parcursul acestor zile au fost completate cu exemple ale rezultatelor obținute în Regiunea Centru, prin vizite la proiectele de succes din Alba Iulia, Cugir, zona Sebeș-Șugag și din Târgu Mureș.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Alba Iulia, 28.09.2023