UN NOU DRUM DIN REGIUNEA CENTRU ESTE REABILITAT CU FONDURI NERAMBUSABILE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru informeaza cetatenii Regiunii Centru ca un nou drum a fost finalizat in regiune prin fonduri nerambursabile. Este vorba de drumul de acces care face legatura intre judetele Alba si Mures, pornind din municipiul Blaj si pana in municipiul Tarnaveni. Miercuri, 23 septembrie 2009, va avea loc la sediul Primariei Municipiului Blaj, in prezenta doamnei Edita Emoke Lokodi, presedinte al Consiliului Judetean Mures si a domnului Ion Dumitrel, presedintele Consiliul Judetean Alba, receptia de terminare a lucrarilor pentru obiectivul „Reabilitarea si modernizarea sistemului rutier a DJ 107 si DJ 107D Alba – Mures”.

Proiectul de reabilitare a acestui drum a fost finantat prin programul Phare 2004, program destinat dezvoltarii infrastructurii locale si regionale. Depus la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru de catre Consiliul Judetean Alba in parteneriat cu Consiliul Judetean Mures, proiectul „Reabilitarea si modernizarea sistemului rutier a DJ 107 si DJ 107D Alba – Mures” a fost aprobat spre finantare in anul 2006. In anul 2007 au inceput lucrarile de reabilitare si modernizare a drumurilor judetene DJ 107 si DJ 107D. Cu un buget total de peste 9,60 milioane euro, din care 7,94 milioane euro fonduri nerambursabile alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, cele doua consilii judetene partenere in proiect au luat o decizie comuna de colaborare si finantare, stabilind ca refacerea acestui drum este o prioritate pentru dezvoltarea potentialului economic si social al zonei aferente drumului, dar si al Regiunii Centru. Bugetul prevazut al proiectului a fost alocat pentru lucrari de asfaltare, constructii rigole de pamant, fundatii din balast, terasamente, precum si lucrari la frezari, santuri de beton, activitati necesare pentru reabilitarea celor peste 39 kilometri de sosea, prevazuti in proiect, dar si a 11 poduri si 60 de podete, precum si a 296 de accese la proprietati.

„Reabilitarea acestui drum a facut parte din Planul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru. Reabilitarea drumurilor este o problema nationala dar, cel putin pana la construirea autostrazilor, refacerea acestor drumuri de legatura este importanta pentru reducerea timpului efectuat pentru parcurgerea rapida a distantelor si pentru cresterea sigurantei traficului. In acest proiect au fost facute doua prelungiri ale termenului de executa-re si finalizare a lucrarilor. Aceste prelungiri au fost datorate dificultatilor de realizare a proiectului, dar trebuie mentionat faptul ca, in acesti trei ani de implementare, ADR Centru, alaturi de catre beneficiarii din proiect si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, au monitorizat constructiile pentru finalizarea in bune conditii a lucrarilor”
a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR CENTRU.

Dupa receptia lucrarilor, eveniment ce va avea loc in 23 septembrie incepand cu ora 11,00, este prevazuta o perioada de 365 zile de notificare a defectelor, respectiv daca vor aparea defecte pe acest drum dat in folosinta si circulat, acestea vor fi notificate si reparate de catre constructor. Dupa aceasta perioada de un an de zile va urma receptia finala a lucrarilor.

Presa are acces liber la acest eveniment.