Vesti bune pentru IMM-urile din Regiunea Centru

Pana in luna iunie a acestui an, Comisia Europeana se angajeaza sa aduca schimbari legislative impor-tante care sa usureze activitatea IMM-urilor, prin relaxarea unor acte legislative. Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru va pune la dispozitie informatiile punctuale referi-toare la modificarile care vor fi aduse legislatiei comunitare care se vor aplica tuturor IMM-urilor ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. In urma consultarii publice lansata anul trecut de Comisia Europeana, IMM-urile si alte organizatii cu scop lucrativ din Europa, au sesizat si solicita eliminarea dificultatilor si reducerea costurilor in cel putin 10 domenii legislative.

Un procent de 85% din locurile de munca, atat din tara, cat si de la nivelul Uniunii Europene, sunt create si sustinute financiar de catre cele 20,8 milioane de intreprinderi mici si mijlocii din Europa. Deoarece IMM-urile creeaza cea mai mare parte a locurilor de munca noi din Europa, reprezentantii Uniunii Europene considera ca ele sunt solutia cheie pentru iesirea din criza economica ce persista la nivelul Europei. In urma consultarii IMM-urilor din Europa, s-a constatat ca firmele solicita o legislatie simpla, stabila si inteligenta.

”Este evident ca motorul economiei locale, regionale si europene sunt intreprinzatorii firmelor mici si mijlocii. Ei sunt cei ce creeaza locuri de munca si sustin veniturile multor familii. Doar la nivelul Regiunii Centru, prin pro-gramul derulat de catre ADR Centru, vorbim de peste 2000 de locuri de munca create de catre cele aproape 300 de firme finantate prin Regio. La acestea se vor adauga si locurile de munca ce se creeaza prin cele peste 300 de proiecte, finantate prin programul destinat Cresterii Competitivitatii Economice, un program pe care ADR Centru l-a preluat recent si il va derula la nivel regional incepand cu acest an. Desi creeaza doua, zece sau 20 locuri de munca, o intreprindere mica sau mijlocie e mult mai responsabila cand vine vorba de plata contributiilor, a taxelor si de sprijinirea angajatilor. Sustinem si noi aceasta actiune a Comisiei Europene ce urmareste ca legislatia europeana sa isi atinga scopul si sa ajute firmele sa sustina in continuare cresterea economica si crearea de noi locuri de munca”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Pe langa programele si initiativele mentionate anterior, firmele din Regiunea Centru sunt sustinute de ADR Cen-tru si prin proiectul BisNET Transylvania, ce contribuie la cresterea potentialului inovativ al si implicit a competitivitatii acestora pe piata europeana. In topul actelor legislative greoaie si impovaratoare ce pot fi modificate, IMM-urile au sesizat procedura de evaluare si autorizare a substantelor chimice, legislatia din domeniul TVA, siguranta nationala a produselor si supravegherea pietei, recunoasterea calificarilor profesionale, legislatia privind deseurile, legislatia pietei fortei de munca, protectia datelor, timpul de lucru, normele privind timpul de condus si repaosul din transportul rutier, procedurile privind achizitiile publice si modernizarea codului vamal. De asemenea intreprinderile considera ca reducerea termenelor de plata si prevederea ce permite IMM-urilor sa beneficieze de regimuri de contabilitate/audit simplificate, fac parte din initiativele juridice reusite realizate de catre Comisie.

Pentru orice intrebare referitoare la politicile si structurile europene, legislatia europeana, drepturile fiecarui cetatean, initiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finantari sau de a studia in Uniune, sau orice alt tip de informatie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentantii ADR Centru pot fi contactati la tel 0358/403121, prin e-mail la adresa europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.