Vot europarlamentare 2014: Ce avem de castigat?

Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru a organizat luni, 31.03.2014, o dezbatere privind alegerile europarlamentare 2014. Reprezentantii primariilor din Regiunea Centru, ai prefecturilor, ai universitatilor, dar si reprezentantii voluntarilor si ai studentilor, alaturi de jurnalisti si reprezentantii ADR Cen-tru au participat la aceasta intalnire si au propus diseminarea informatiilor prin mijloacele de care dispun. In cadrul dezbaterii au fost identificate beneficiile aduse cetatenilor Regiunii Centru de catre legislatia si fondurile europene, importanta exprimarii votului de cat mai multi alegatori, precum si utilizarea unui mesaj unitar de catre toti cei implicati.

Evenimentul, moderat de catre domnul Simion Cretu, a adus in discutie si dezbatere mai multe subiecte de interes referitoare la caile de implicare si participare la vot ale cetatenilor Regiunii Centru, respectiv din Alba, Brasov, Covas-na, Harghita, Mures si Sibiu. Toti cei prezenti si-au exprimat opinia cu privire la argumentele participarii la vot in cadrul alegerilor europarlamentare ce vor avea loc in 25 mai, precum si a mijloacelor optime de constientizare cu privire la importanta participarii la vot in aceste alegeri. Dezbaterea a reunit formatori de opinie si multiplicatori de informatie de la nivelul Regiunii Centru: reprezentantii universitatilor, ai organizatiilor neguvernamentale ce actioneaza in domeniul civic, ai prefecturilor si autoritatilor publice locale, precum si din mass-media.

”Anul acesta este diferit si mult mai important pentru toti cetatenii din Uniunea Europeana si din Regiunea Centru, in privinta votului. Dupa aceasta perioada de criza economica, Parlamentul European, prin votul exprimat, castiga un rol mult mai important si decisiv in propunerile legislative si in modificarile aduse prin impunerea acestora la nivelul fiecarei tari. In acest an, parlamentarii fiecarei tari pot avea votul decisiv in ceea ce priveste presedintele Comisiei Europene, si nu statele, cum era inainte. De acum incolo, propunerile parlamentarilor se vor afla pe picior de egalitate cu propunerile guvernelor nationale in ceea ce priveste aproape toata legislatia UE. Cu alte cuvinte, daca alegem bine, vom avea 32 de europarlamentari care pot sustine si propune legi ce sustin interesele cetatenilor de acasa, care ii pot proteja mai mult”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Discutiile au fost deschise de tema ce vizeaza principiile unei bune guvernari europene si implicarea cetatenilor, pre-zentata de catre profesorul Mihai Pascaru, din cadrul Universitatii ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Tot din partea universitatii albaiuliene au fost aduse in discutie valorile participarii la alegerile europarlamentare de catre doamna lector Rodica Stanea. Schimbarile aduse in viata cetatenilor de actualul Parlament European si miza alegerilor euro-parlamentare din 25 mai 2014, au fost alte subiecte dezbatute de catre membrii Centrului Europe Direct Regiunea Centru si de catre cei din cadrul Centrului Europe Direct Alba Iulia. Evenimentul s-a incheiat dupa o scurta prezentare a viitoarelor activitati ale centrului regional din cadrul ADR Centru si dupa anuntarea lansarii a doua concursuri cu premii relevante la care pot participa cetatenii din Regiunea noastra, precum si mass media.

Pentru mai multe informatii sau colaborarea pentru alte evenimente, reprezentantii Centrului pot fi contactaţi la tel 0358/403121, la e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.