Conferinta Internationala a Clusterelor

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu Asociatia Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii Covasna, Asociatia Nationala a Clusterelor si Clusterul Green Energy organizeaza in perioada 6 – 7 septembrie 2013, Conferinta Internationala a Clusterelor. Evenimentul se afla la cea de-a treia editie si se va desfasura in orasul Covasna, in sala de conferinte din cadrul hotelului Hefaistos, fiind urmat de evenimentul gastronomic traditional -„Festivalul preparatelor la ceaun”.

Conferinta va reuni atat reprezentati din mediul privat, cat si reprezentanti ai autoritatilor publice si mediului universitar. Totodata si-au anuntat participarea reprezentanti ai structurilor de sprijin pentru afaceri din Regiunea Centru, ai clusterelor din regiune si din strainatate precum si reprezentanti ai parcurilor industriale si incubatoarelor de afaceri. Pe parcursul celor doua zile, dezbaterile vor viza principalele directii de dezvoltare ale clusterelor din Romania pe parcursul ultimului an, relatiile de colaborare stabilite intre clustere din tara si din strainatate, surse de finantare si politici europene, regionale si nationale in sprijinul dezvoltarii clusterelor.

Clusterele reprezinta o forma de asociere libera care cuprinde atat mediul economic, cercetarea si inovarea cat si institutiile statului si autoritatile publice si reprezinta piloni importanti ai competitivitatii si inovarii. Clusterele sunt asociate cu conceptul de “deschidere spre inovare” care sugereaza ca inovarea nu este creata in organizatii izolate ci intr-un mediu dinamic, in care organizatiile competente si forta de munca inalt calificata interactioneaza intr-un mod constructiv si complementar pentru a asimila cunostintele existente si a genera idei si produse noi. In regiunea Centru s-au coagulat structuri asociative, sub forma clusterelor, in cateva domenii economice reprezentative pentru economia regiunii Centru: industria lemnului, industria alimentara, electrotehnica, turism, industria automotive, biomasa, energie regenerabila.