COSME – Programul pentru competitivitatea intreprinderilor si pentru IMM-uri

Promovarea accesului la finantare si incurajarea unei culturi antreprenoriale, inclusiv crearea de noi intreprinderi, reprezinta aspectele principale ale noului program de sprijin financiar, prezentat la inceputul acestei luni la Bruxelles, de Comisia Europeana. Cu un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, Programul pentru competitivitatea intreprinderilor si pentru IMM-uri, COSME, este un instrument de finantare care continua in mare parte activitatile desfasurate in cadrul actualului program pentru competitivitate si inovare (CIP).

Noul program vizeaza in special:
  • antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai usor la finantarea afacerii lor,
  • cetatenii care doresc sa desfasoare activitati economice independente si care se confrunta cu dificultati in a infiinta sau dezvolta propria afacere,
  • autoritatile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite in eforturile lor de a elabora si pune in aplicare o reforma eficienta a politicilor de profil.


Programul pentru competitivitatea intreprinderilor si pentru IMM-uri se va concentra asupra instrumentelor financiare si sprijinului destinat internationalizarii intreprinderilor si va fi simplificat pentru a face ca intreprinderile mici sa beneficieze mai usor de el.


Se preconizeaza ca programul va sprijini anual 39 000 de intreprinderi, ajutandu­le sa genereze sau sa pastreze 29 500 de locuri de munca si va lansa anual 900 de noi produse, servicii sau procese in materie de afaceri.

 

Accesul la credite va fi mai usor pentru antreprenori, in special pentru cei care doresc sa lanseze activitati transfrontaliere, anticipandu-se imprumuturi si investitii suplimentare in valoare de 3,5 miliarde EUR destinate intreprinderilor europene.

 

Pachetul financiar pentru punerea in aplicare a programului se ridica la 2,5 miliarde EUR, din care 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi cheltuit pentru finantarea Enterprise Europe Network, cooperarii industriale internationale si educarii in vederea dezvoltarii spiritului antreprenorial.

 

Informatii suplimentare despre acest initiativa pot fi obtinute accesand website-ul Comisiei Europene la adresa de internet:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1476&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en