Fonduri Europene pentru Cercetare si Inovare

In contextul unei economii globale deschise, provocarea competitivitatii consta in capacitatea intreprinderilor de a furniza servicii si produse cu valoare adaugata semnificativa. Din acest motiv, Uniunea Europeana a ales sa aseze cercetarea si inovarea in centrul strategiei sale de sustinere a sectorului economic, ca raspuns la procesul de globalizare. Aceste doua elemente cheie, pe langa potentialul lor ridicat de a crea progres, pot, de asemenea, sa ofere un raspuns viabil celorlalte mari provocari pe care le intampina Europa, dintre acestea putand fi enumerate: asigurarea securitatii energetice, protectia mediului in conditiile incalzirii globale, problematica declinului demografic etc.

Pornind de la aceasta viziune, Comisia Europeana a creat si implementeaza la nivel comunitar, trei instrumente cheie de finantare a activitatilor de cercetare si inovare: Politica de Coeziune, finantata prin Fondurile Structurale si de Coeziune; Programul Cadru pentru Cercetare si Programul Cadru pentru Competitivitate si Inovare.

Desi exista o gama foarte larga de informatii privind aceste surse de finantare, potentialii beneficiari intampina adesea dificultati in a identifica sau decide asupra celui mai adecvat program pentru o anumita idee de proiect.

Concentrandu-si eforturile pentru a face aceste informatii cat mai accesibile, clare si adaptate publicului tinta, Comisia Europeana a publicat in cursul lunii iunie 2009 un „Ghid practic privind oportunitatile de finantare ale UE in domeniul cercetarii si inovarii”.

Desi departe de a oferi raspunsuri la toate posibilele intrebari cu privire la acest domeniu, ghidul il va indruma pe cititor spre cele mai relevante surse de informatii, raspunzand la 6 intrebari cheiei pe care realizatorii ghidului le-au considerat ca fiind relevante pentru identificarea oportunitatilor de finantare.

Ghidul a fost realizat de Directoratul General pentru Cercetare al Comisiei Europene si poate fi descarcat sau comandat, in mod gratuit, la adresa de internet:
http://bookshop.europa.eu/eubookshop/publicationDetails.action?pubuid=10117910