Presedintia Irlandeza a Uniunii Europene

Irlanda a preluat la inceputul acestei luni stafeta presedintiei UE de la delegatia cipriota, urmand a asigura coordonarea agendei UE in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2013. Dezvoltat sub sloganul „Pentru stabilitate. Pentru locuri de munca. Pentru crestere” programul presedintiei Irlandeze la Uniunea Europeana este unul ambitios incluzand masuri prompte in domenii cheie precum:

  • Asigurarea stabilitatii financiare a Europei, in special prin realizarea reformelor necesare stabilirii unei Uniuni Bancare si a unei Uniuni Economice si Monetare eficiente la nivel European;
  • Investitii pentru crestere economica si locuri de munca. Presedintia irlandeza isi propune ca zone de interventie sectorul digital si cel al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), in care deja exista la nivelul UE 87 de milioane de angajati, acestea fiind considerate motoarele crearii de noi locuri de munca la nivel european.
  • Europa si lumea intreaga. Politica externa a Uniunii Europene va fi orientata spre consolidarea relatiilor de colaborare dincolo de propriile granite, in scopul asigurarii pacii, democratiei si prosperitatii la nivel global.

De asemenea, Presedentia Irlandeza a UE isi propune sa contribuie semnificativ la rezolvarea problemelor globale precum saracia, foametea si schimbarile climatice.

Presedentia Uniunii Europene va fi predata Lituaniei la sfarsitul lunii iunie 2013, Romania urmand sa preia aceast important rol in a doua parte a anului 2019.

Va invitam sa vizualizati programul complet al Presedentiei Irlandeze a Uniunii Europene, precum si alte informatii relevante pe aceasta tema, accesand pagina de internet: www.eu2013.ie

Sursa: www.eu2013.ie